Leonardo da Vinci élő rokonaira bukkantak olasz tudósok

Egy firenzei közjegyzőben él tovább a reneszánsz polihisztor DNS-e.

A minden idők egyik leműveltebb polihisztorának tartott Leonardo ser Piero da Vinci a francia városban, Amboise-ban hunyt el 1519-ben. Földi maradványai a történelem zivataros időszakában, a vallásháborúk során elvesztek, így minden kutatás, mely a művész leszármazottainak megkeresését tűzte ki célul, hiábavalónak bizonyult. Mostanáig!

davinci

Alessandro Vezzosi, Leonardo da Vinci szülővárosa, Anchianó múzeumának igazgatója, művészettörténész és Agnese Sabato, történész most megdöbbentő kutatási eredményekkel állt a sajtó elé: a szobrászként, festőként, költőként, építészként, íróként, anatómusként, feltalálóként és hadmérnökként ismert zseniális polihisztor családja a két olasz történész állítása szerint nem halt ki, hanem ma is élnek rokonai.

“Hosszadalmas levéltári kutatáson vagyunk túl, ami csak egy első lépcsőfok a további tudományos vizsgálatokhoz” –  nyilatkozta Vezzosi a Discovery News számára. Nemcsak a történeti forrásokat kutatták át részletesen, hanem a szóba jöhető francia és spanyol sírhelyeket is annak érdekében, hogy pontos képet kapjanak a géniusz családfájáról.

Ser Piero Da Vinci firenzei közjegyzőben él tovább a reneszánsz kori polihisztor DNS-e

Az elmélyült keresés során végül a történészek Leonardo da Vinci apjának egy közvetlen leszármazottjára, a Firenzében közjegyzőként tevékenykedő Ser Piero Da Vinci-re bukkantak, aki Firenzében dolgozik közjegyzőként. A rengeteg befektetett munka folyománya az lehet, hogy a tudósok 15 generációval későbbről is izolálni tudják majd da Vinci DNS-ét – mondta el a kutatást vezető múzeumigazgató.

A szenzáció szagú eredményekről a kutatók egyelőre csak homályosan beszéltek, ám ígéretük szerint a Leonardo da Vinci születésének 564. évfordulója tiszteletére szervezett konferenciát megelőzően tárják a nyilvánosság elé az állításuk szerint több meglepő nevet is tartalmazó listát.

Forrás: Discovery News

via: mult-kor.hu