Létezik egy törzs, ahol a nők életükben csak egyszer vágathatják le a hajukat

A kínai Huangluo faluban élő vörös yao törzs női tagjai csak életükben egyetlenegyszer, 16 éves korukban vágathatják le a hajukat, amikor eladósorba kerülnek, de addig sem használhatnak sampont a tisztításához.

A gyönyörű hosszú hajú nők a folyóhoz járnak le, hogy erjesztett rizses vízzel mossák meg szinte soha meg nem őszülő tincseiket.

GUILIN, CHINA - APRIL 09: (CHINA OUT) Yao women comb hair during the Long Hair Festival at Longji Huangluo Yao Village on April 9, 2016 in Guilin, Guangxi Zhuang Autonomous Region of China. Yao people celebrated the first Long Hair Festival during the Double Third Festival on March 3 of the Chinese calendar. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

A faluban élő nők átlagos hajhossza túlmegy a két méteren, hiszen sohasem vághatnak belőle, csak életükben egyszer, mert így hitük szerint tincseik hosszú életet, gazdagságot és szerencsét hoznak.

GUILIN, CHINA - APRIL 09: (CHINA OUT) Yao people cut a girl's hair at her adult ceremony during the Long Hair Festival at Longji Huangluo Yao Village on April 9, 2016 in Guilin, Guangxi Zhuang Autonomous Region of China. Yao people celebrated the first Long Hair Festival during the Double Third Festival on March 3 of the Chinese calendar. (Photo by VCG/VCG via Getty Images)

A törzs hajmániája oly mértékű, hogy a nyolcvanas évekig nem is engedték, hogy bárki idegen meglássa az asszonyok haját, az a család titkának számított.

rapunzelchine

Ma már turisták özöne érkezik hozzájuk minden évben, akik fényképeket is készíthetnek a 16 éves lányok első és utolsó hajvágatásáról, és a különböző hajviseletekről.

Huangluo3

Ahogy Magyarországon egykor a bekötött fej a férjes asszony jelképe volt, addig ennél a kínai népnél  fiatal, hajadon lányok egy fekete sállal takarják el a hajukat, a férjezett de még gyermektelen nők két copfba fogják, míg az anyák turbánszerű konytban hordják.

huangluo12

Forrás: Metro, Messynessychic