Miért éltek olyan hosszú ideig a templomos lovagok? A titok prózaibb, mint gondolnád

A templomos lovagok a 12. században 20-30 évvel tovább éltek, mint kortársaik. Akkoriban a lovagok hosszú életét Isten adományának tekintették, ám ettől sokkal prózaibb oka volt, hogy sokszor még a 60 évet is megérték.

A tisztaságra való odafigyelésnek és az aloepépnek több köze volt a templomos lovagok hosszú életéhez, mint az isteni beavatkozásnak – írja a Múlt-Kor.

A Templomos Rendet  Hugues de Payens champagne-i lovag hozta létre 1118-ban nyolc társával együtt

Egyesítették a katonák és a szerzetesek életmódját, feladatait, szüzességi fogadalmuk szerint még puszit is csak közeli nőrokonaiknak adhattak. Ennek ellenére a férfiak nagy része meglepően sokáig élt, a kutatók pedig azt is megfejtették, miért.

Knights_Templar_Lived_Long_Healthy_Diets-770x437

20-30 évvel tovább éltek mint egy átlagember

Miközben az átlagéletkor akkoriban csupán 25 és 40 év között mozgott Európában, az alapító Hugues de Payens 66 évet élt,  Geoffrey de Charney, “Normandia preceptora” 63 évet, Jacques De Molay, a rend utolsó nagymestere 67 évesen vesztette életét, úgy, hogy ezen férfiak mindegyike megjárta legalább néhány évre a börtönt, sőt, Molay nem is természetes halált halt, hanem kivégezték.

Hugues de Payens és Jacques de Molay

Hugues de Payens és Jacques de Molay

Akkoriban persze a hosszú életet isteni adományként tekintették

Ám sokkal inkább a szerzetesi élet és a tisztaságmánia volt az oka. A kor szokásaival szemben  a rend tagjainak kötelező volt a gyakori kézmosás, a tiszta abrosz, az egészséges, zöldségekben-gyümölcsökben és tejtermékekben gazdag táplálkozás, a borba pedig gyakran tettek péppé zúzott aloét. Nem ettek zsírban-kalóriában gazdag ételeket, nem voltak lakomák, féktelen kicsapongások, tivornyák, így egy csomó betegséget elkerültek.

A templomosok legnagyobb ellenségei így nem a kórokozók voltak, hanem hitelezőik és a politika.

Forrás: Realmofhistory, WLJ