Olyan kilátástalan a sorsuk, hogy egyre többen lesznek öngyilkosok a kanadai indiánok

Egy kanadai indián közösség 11 tagja próbált életének véget vetni egyik éjjel, így másnap az öngyilkossági kísérletek számának aggasztó növekedése miatt a közösség rendkívüli állapotot hirdetett – írta meg az MTI.

A mindössze 2000 fős ontariói Attawapiskat közösségben március során 28-an, míg áprilisban további 12-en próbálkoztak öngyilkossággal, ami azt jelenti, hogy hat hét alatt, 40 ember akart véget vetni életének. Tekintve, hogy ez a szám 2015 szeptembere és 2016 februárja közötti hat hónapban összesen volt 60 volt, az öngyilkosságra való hajlandóság növekedése egyértelmű. Ténylegesen ez idő alatt egy fő vesztette életét, ám sajnos nem is ez az egyetlen indián közösség, ahol vészesen megnőtt az öngyilkossági kísérletek száma.

A rendkívüli helyzetre való tekintettel a kanadai egészségügyi hatóság válság stábot küld a közösséghez, akik között mentális tanácsadók tevékenykednek majd. Emellett Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke is aggodalmát fejezte ki a térségben történtekkel kapcsolatban, és egy közösségi oldalon ígéretet tett arra, hogy az őslakosok életkörülményeit javítani fogják.

Kanada őslakosainak száma 1,4 millió, amely a lakosság négy százalékát teszi ki. A kanadai indiánok az átlagnál szegényebbek, várható élettartamuk rövidebb, gyakrabban halnak erőszakos halált.