Íme a bizonyíték, hogy a mélytengeri polip a legönfeláldozóbb anya a világon

A tengeri polipok nőstényei általában egy-két évig élnek, ezalatt egy alkalommal építenek fészket, ott maradnak étlen, és védik a tojásokat  a ragadozóktól a következő 1-3 hónapban. A mélytengeri polip még ennél is messzebb megy az önfeláldozásban.

A mély vizekben nagyon nehéz az élet. Nemcsak sötét van, hideg, és nagy a nyomás, de kevesebb a táplálék, és lassabb az élet, így az utódok fejlődése is.

A kutatók által megfigyelt nőstény mélytengeri polip összesen 160 tojásra vigyázott 2000 méteres mélységben, 3 fokos vízben a Csendes-óceán fenekén.

Négy és fél éven át ült az anya a fészekben,

és nem mozdult, sem enni, sem semmi másért. Hiába kínáltak neki élelmet a tudósok egy robot segítségével, azt sem fogadta el, egyfajta hibernált állapotban csak várt és várt és várt – éveken keresztül -, hogy a kis polipok végre kifejlődjenek.

Mire ez megtörtént, az anyaállat elveszítette bordó színét, ráncos, szürke valami lett belőle  – egykori árnyéka önmagának. Mire kikeltek az apróságok, a kutatók nem is találták sehol – valószínűleg elpusztult.

Forrás: PlosOne