Tudtad, hogy Mátyás királynak nem a felesége volt az igazi szerelme? Az egyetlen nő, aki gyermeket szült neki

Az 1400-as években, pláne uralkodói körökben nem szerelemből házasodtak, így talán nem is csoda, hogy Mátyás király igazi szerelme nem felesége, Beatrix volt… hanem szeretője, Edelpeck Borbála, akitől egy fia is született.

Bár nagyon örülnénk, ha Mátyás király leszármazottjai még ma is élnének, unokái gyermekkorukban meghaltak, így a vérvonal hamar megszakadt.

Borbála – vagy más néven Barbara – hiába szerette Mátyást hat éven át

… és szült egy fiút, Corvin Jánost, alacsony származása miatt esélye sem volt arra, hogy egy nap feleség legyen. Kapcsolatuk akkor ért véget, amikor Mátyás feleségül vette a nápolyi király lányát, Aragóniai Beatrixot.

Mátyás

Mátyás

Beatrix nem az első felesége volt Mátyásnak

1463-ban elvette a cseh uralkodó lányát, Podjebrád Katalint, aki 14 évesen belehalt a szülésbe, és hamarosan követte újszülött gyermeke is.

Mátyás ezek után 1470-ben bécsi látogatásakor ismerkedett meg Borbálával, akinek családja vagyonos volt ugyan, de rangon aluli. Szerelmüknek ez nem igazán vetett gátat, Mátyás hazahozatta Borbálát és 6 éven át volt viszonyuk csendben, lehetőleg kerülve a feltűnést – mégis számos történelmi bizonyítékunk van kettejük szerelmére. Borbála rengeteg ékszert, értékes holmit, és egy besztercebányai házat is kapott az uralkodótól, ez utóbbit akkor, amikor János fiuk 1473-ban megszületett. Egy törvénytelen fiú viszont nem örökölhette a trónt, ezért jött Beatrix, Borbála pedig a házasságkötés után elhagyta Magyarországot.

Mátyás azonban utána nyúlt és grófnői címet és rangot adományozott Borbálának

Corvin Jánost pedig négyéves korában magához vette. 1479-ben hivatalosan is elismerte fiaként, címeket és rangokat adott Jánosnak, de ez nem igazán tetszett a gyermeket szülni képtelen Beatrixnak. Az asszony gonosz híreket terjesztett mostohafiáról, és Mátyás 1490-es halála után mindent megtett, hogy ne Jánosé legyen a trón – pedig Mátyás a halála előtt mindenkit megesketett arra, hogy így tegyen.

Beatrix ezek után hozzáment Jagelló Ulászlóhoz, így Jánost, mint trónkövetelőt legyőzték

Corvin János ekkor feleségül vette Frangepán Beatrixot, hogy a horvátok segítségével harcolhasson a magyar trónért. A frigyből három gyerek született, Erzsébet, Kristóf és Mátyás, ám ők azelőtt meghaltak, hogy családot alapíthattak volna, János pedig még 1504-ben elhunyt pestisben. Mátyás király vérvonala ekkor megszakadt.

Borbála, az egykori szerető Mátyás házasságkötése után férjhez ment Enzersdorfi Frigyeshez, és két gyermeket szült, 1495-ben hunyt el.

Forrás: Nők Lapja, Wikpédia, Könyvjelzőmagazin