A világ legerősebb mérge messze túltesz az arzénon és a ciánon is

Ha mérgekről beszélünk, szinte mindenkinek a cián, az arzén vagy a sztrichnin jut először eszébe, pedig a természetben találni náluk ezerszer erősebb mérgező anyagokat is.

A tetrodotoxin a gömbhal és egyes békák, csigák, polipok halálos fegyvere

A méreg viszonylag gyors és kellemetlen halált okoz, zsibbadással kezdődik, amit hányás és teljes bénulás követ. Ellenméreg nincs, ráadásul az anyag nemcsak lenyelve hat, de belélegezve, és a bőrrel érintkezve is. Magát a mérget egyébként nem az állatok, hanem a benne élő Vibrio baktériumok termelik. Mivel idegméregről van szó, a tetrodotoxin sok kutatóközpont laborjában is megtalálható, igen gondos, sokrétegű csomagolásban…

Ricin a ricinus növény magjából

Az arzénon és a cinánon is még bőven túltesz a ricin nevű méreg, ami a ricinus növény magjából állítható elő viszonylag egyszerűen. Egy sószemcsényi elég belőle egy felnőtt ember megöléséhez. Ha nem lenyelve jut a szervezetbe, hanem injekcióban, akkor megbénítja a fehérjeszintézist, így az izmokat és a nyirokcsomókat. Ha felszívódott a szervezetbe, akkor szépen leállítja az életfontosságú szervek, például a máj vagy a vese működését, végül az egész keringési rendszer összeomlik. Ellenméreg itt sincs. A ricint egyébként már bevetették a világháborúk során fegyverként, létezett ricinbomba is, de a legismertebb ricin-mérgezés Georgij Markov bolgár disszidens nevéhez fűződik, őt 1978-ban Londonban egy KGB-ügynök  lőtte meg egy 0,6 milliméter átmérőjű, ricinnel töltött golyóval egy esernyőnek álcázott fegyverből.

A nyílméregbékák egyik leghatásosabb mérge a batrachotoxin,

Nem az agyat, hanem az idegrendszert támadja, rendkívül gyors bénulást okoz. Érdekes, hogy mivel a batrachotoxin hozzákapcsolódik a Na-csatornához, és nyitva tartja (így az izmok nem tudnak elernyedni), a fentebb ismertetett  tetrodotoxin éppen, hogy zárja a Na-csatornákat, tehát hatására az izom elernyed. Mégsem használhatók egymás kiütésére, és a mérgezés megszüntetésére, mert a tetrodotoxin nem távolítja el a batrachotoxint a Na-csatornáról, csak lezárja azt. Annak ellenére, hogy batrachotoxint az indiánok régóta felhasználták, a tudósok csak 1963-ban azonosították a hatóanyagot.

Megállapították, hogy a batrachotoxin az ismert legmérgezőbb természetes vegyületekhez tartozik, ötezerszer mérgezőbb, mint a cián, nála erősebb méreg csak kettő létezik. a palytoxin, egy csalánozó (Palythoa sp.) mérge, és a világ legmérgezőbb toxinja, a botoxként ismert botulinum-toxin. Korábban már írtunk róla, hogy 1 gramm botox segítségével 8 millió embert lehetne megölni. Egy kiló botox pedig elég lenne, hogy elnéptelenedjen a Föld.

Forrás: Iflscience, Nyilmeregbeka.hu