Kiderült: egy világhírű filmrendező is van Leonardo da Vinci leszármazottai között

Csupán családi legendának tartották, mégis beigazolódott: ez a 35 ember Leonardo da Vinci ma is élő rokona.

Április 15-én született 564 éve a híres polihisztor, Leonardo da Vinci. Mint ahogy már hírül adtuk, a DNS-ét kutató csoport régóta tervezte, hogy ez alkalomból végre nyilvánosság elé tárja, hogy pontosan kik is azok, akik a mai napig magukban hordozzák a legendás Leonardo génjeit.

Érdekes módon a Vinci család nagy része a mai napig ugyanabban a faluban lakik, mint ahol Leonardo született

Mint köztudott, Leonardo homoszexuális volt, nem is léteznek közvetlen leszármazottai, de mivel mind apai, mind anyai ágon számos féltestvére született, és fölöttéb érdekes módon a Vinci család nagy része a mai napig ugyanabban a faluban lakik, mint ahol Leonardo született, ezért végül mégis sikerült beazonosítani Leonardo ma is élő rokonait, akiket a napokban mutattak be a médiának. Összesen 35-en vannak, férfiak, nők vegyesen, fiatalok és idősek, valamint egy ismert közéleti személyiség is van köztük. Szakmájukat tekintve találunk köztük építészt, rendőrt, közjegyzőt és egy nyugalmazott kovácsot is.

davinci2

Május 2. és 3. között külön nemzetközi tudományos konferenciát szerveznek Firenzében, ahol azt fogják megtárgyalni, hogy milyen lehetőségek rejlenek Leonardo DNS-ének a rekonstrukciójában.

Agnese Sabato és Alessandro Vezzosi történészek vezették a fáradságos, 10 évig tartó kutatómunkát

Ők voltak azok, akik Franciaországban és Spanyolországban, valamint természetesen Olaszországban, elsősorban Toszkánában interjúkat készítettek és sírhelyeket vizsgáltak meg. Végül aztán visszatértek a kezdetek kezdetéhez, Leonardo szülőfalujába, hiszen akármilyen hihetetlen is, de a 35, ma is élő rokon közül 18 személy még mindig Vinciben, Leonardo szülőfalujában él.

Leonardo egyik rokona, Giovanni Calosi, egy 76 éves, Vinciben élő, nyugalmazott könyvelő volt az első, akit beavattak a kutatás eredményeibe

Érdekes módon azonban egyáltalán nem lepte meg az öregurat, hogy rokoni szálak fűzik őt Leonardo da Vincihez. Elbeszélése szerint már az édesanyja is mutatott neki olyan családi dokumentumokat, amik tükörírásban íródtak, és tulajdonképpen mindenki tudta a családban, hogy Leonardo apja a felmenőik között szerepel, de mégsem akarták elhinni, hiszen annyira hihetetlennek tűnt az egész.

“Sajnos azonban a háborúban elvesztek azok a dokumentumok, amelyeket Dina, az édesanyám oly féltve őrzött. Mi hittünk is neki, meg nem is. Családom tagjai több nemzedéken át őrizték az ősrégi papírokat, de mi végül nem vigyáztunk rájuk, mert azt hittük, csak családi legenda az egész. Most végül beigazolódott az, amiről édesanyám oly lelkesen mesélt nekünk. De arra határozottan emlékszem, hogy az iskolában büszkén meséltem, hogy édesanyám egy valódi Vinci, neki ugyanis még Vinci volt a vezetékneve.”

Elena Calosi:

“Egy hete még nem gondoltam volna, hogy a nagymamám igazat beszélt, mikor arról mesélt nekünk gyerekkoromban, hogy Leonardo da Vinci rokonai vagyunk. Ezek szerint mindvégig igaza volt a nagyinak.”

Leonardo 21. századi rokonainak listáján egy ismert név is szerepel, a híres filmrendezőé, Franco Zeffirellié

Zeffirellie 93 évvel ezelőtt Gianfranco Corsiként látta meg a napvilágot. Érdekes módon 2007-ben Zeffirelli egy olyan díjat vett át az olasz köztársaság elnökétől, Giorgio Napoletanótól, ami Zeffirelli felmenőjéről lett elnevezve Leonardo-díjnak. A díjátadó ünnepségen még viccesen meg is jegyezte Zeffirelli, hogy családja, a Corsi család Leonardo családjával rokon. Sőt, később még az is kiderült, hogy Leonardo szülőháza is Zeffirelli őseinek a vagyonát képezte.

zefirelli

Franco Zeffirelli

Riport Leonardo da Vinci ma is élő rokonaival, akik mindig is tudtak a család múltjáról, de csupán családi legendának tartották azt:

Forrás: rainews.it | video.repubblica.it

O. M.