Az ország, ahol fa ültetésével ünneplik a gyermekek születését

Létezik egy kicsi ország, ahol alaptörvénybe van fektetve, hogy az ország 60%-a kötelezően fás terület, és a király fiának születését összesen 108 fa elültetésével ünnepelték meg. És létezik olyan indiai város is, ahol minden kislány születésekor 111 facsemetét ültetnek el. 

Becslések szerint naponta 135 fajt – köztük rovarokat, növényeket, egyéb állatokat – veszítünk el Földünk szerte, hiszen állítólag minden percben körülbelül harminchat focipályányi területen irtják ki a fákat, melyek bolygónk tüdejeként működnek. Ezeket a növényeket meg kell óvnunk saját érdekünkben! Egy indiai eldugott kis faluban, valamint egy apró királyságban a Himalájában különös módot választottak Földünk – ezen belül a fák – jövőjének biztosítására.

fa1

100 év múlva az esőerdők eltűnnek a Föld színéről

A Natoinal Geographic számításai szerint körülbelül egy évszázad múlva az esőerdők eltűnnek az emberi rombolásnak köszönhetően, hacsak nem teszünk valamit. A növények hivatottak arra, hogy az ember által kibocsájtott szén-dioxidot megkössék, és helyette éltető oxigént állítsanak elő a bolygó élőlényei számára, így egyértelmű, hogy földünk még több fa ültetésével lenne jobb hely.

Az ország, ahol alaptörvénybe van fektetve, hogy az ország 60%-a kötelezően fás terület

A Boldogság Országaként ismert, Himalájában megbújó kicsiny királyság, Bhután nagyon sokat tesz az élhetőbb bolygóért, a következő generációkért. Alaptörvényük szerint országuk területének 60 %-át kell fának borítania. A célszám elérése érdekében egy óra alatt 49 ezer fát ültettek el a tavalyi év során – ezzel világcsúcsot állítva. És ez még semmi! Mivel a buddhista vallás szerint a fák szimbolizálják az egészséget, szépséget és hosszú életet, Pema királyné és Khesar király fiának születését összesen 108 fa elültetésével ünnepelték meg.

fa2

A kis ország azonban nemcsak saját erőből gondoskodik a bolygó megóvásáról. Különös dolgot találtak ki a turisták számára: itt található az úgynevezett Boldogság Kertje, ahol az oda látogatók elültethetik a saját országukat reprezentáló facsemetét.

Minden újszülött kislány születésekor 111 facsemetét ültetnek el

Piplantri városában, ami az indiai Rádzsasztán régió települése is különös tradíció gondoskodik a fák utánpótlásáról, ugyanis minden újszülött kislány világra jöttét 111 facsemete elültetésével ünneplik meg. A hagyományt a település korábbi vezetője teremtette, aki fiatal lányát vesztette el, mégpedig azért, hogy a kislányok születése is örömteli legyen. Tudniillik Indiában a lányok taníttatása drága, kiházasításuk nehéz, így sokszor még 18 éves koruk előtt belekényszerítik őket nem kívánatos frigybe.

fa3

A hagyomány szerint azonban leány születése esetén a lakosság összefog, pénzalapot teremt a gyermek számára, a szülők pedig nemcsak a taníttatást és a 18 év előtti ki nem házasítást vállalják, hanem a 111 fa gondozását is.

Tanuljunk tőlük: földünkről érdemes magunk gondoskodni!

Forrás: onegreenplanet.org

via: pozitivnap.hu