A jövőben a legközönségesebb fertőzések miatt halhatnak meg az emberek

Egyre nagyobb problémákat okoznak az antibiotikum és antimikrobális szerek ellen kialakult kórokozó-rezisztencia. A szakértők szerint  harminc év  múlva már azok a betegségek sem lesznek könnyen gyógyíthatók, amelyekre most még hatásosak a gyógyszerek.

2050-re az antimikrobiális szerek hatástalansága az egyik legnagyobb globális egészségügyi probléma lesz, ami évente akár tízmillió ember halálát okozhatja

Ez persze nemcsak egészségügyi probléma, hanem gazdasági is, amivel nagyon komolyan foglalkoznak a szakértők, többek között erről volt szó a Nemzetközi Valutaalap, az IMF washingtoni ülésén is. A gondot nemcsak az antibiotikum-rezisztens baktériumok okozzák, amik végül a most használt antibiotikumok hatástalanságához vezethetnek, hanem a gomba- parazita- és vírusölő gyógyszerekkel szemben kialakuló ellenállás is.

Az IMF ülésén arról beszéltek, hogy a gyógyszercégeket is be kell vonni a küzdelembe, újfajta gyógyszereket kell kifejleszteni, és fel kell gyorsítani a diagnosztizálást is. Mostanában ugyanis sok orvos ha nem tudja pontosan, milyen fertőzéssel áll szemben, antibiotikumot ír fel a betegnek, ami az esetek egy részében teljesen felesleges.

Minél több antibiotikumot szedünk, annál hamarabb lesznek rezisztensek a baktériumok

Így hamarabb megtörténhet, hogy egy tényleges baktériumfertőzést sem tudunk meggyógyítani – a WHO tavalyi becslése szerint az antibiotikum-rezisztencia csak az Európai Unióban már most is évente 25 ezer halálos áldozatot követel.

Sally Davies, az angol tisztiorvosi szolgálat vezetője szerint már akár a következő két évtizedben is rutinműtétek közben halhatnak meg a betegek az antibiotikumok hatástalansága miatt. Az ENSZ egészségügyi fejlesztésekért felelős vezető tisztviselője, Mandeep Dhaliwal szerinte a jövőben eljuthatunk abba a korba, amely azelőtt jellemezte a gyógyítást, hogy Alexander Fleming felfedezte volna a legismertebb antibiotikum, a penicillin hatásait 1928-ban.

Úton vagyunk visszafelé azokba a napokba, mikor az emberek meghaltak a legközönségesebb fertőzésektől és sérülésektől…

Forrás: TheGuardian