Einstein házvezetőnője könyvet írt a híres zseni furcsa szokásairól

A relativitáselmélet megalkotójáról mindenki tudja, hogy egy zseni volt, de személyiségéről és magánéletéről csak nagyon kevés információval rendelkezünk. Ezért lehet érdekes Einstein egykori házvezetőnőjének, Herta Waldow-nak a visszaemlékezése, aki hat éven át vezette a tudós háztartását.

1955. április 18-án, 76 éves korában halt meg Albert Einstein. A férfi, aki lerakta a modern fizika alapjait, magánéletében egy különc zseni volt – írja a Múlt-Kor.

1933: Einstein és felesége egy rendőrrel beszélget

1933: Einstein és felesége egy rendőrrel beszélget

A bozontos frizura, ami ma már az őrült zseni frizurájának archetípusa

Herta Waldow beszámolójából kiderül, hogy Einsteinnek miért volt állandóan bozontos a haja. A férfi egyszerűen utált fodrászhoz járni, ezért  második felesége vágta le a haját. Igen ám, de a professzorfeleség  rövidlátó volt, lornyon nélkül alig látott valamit, ezért volt olyan frizurája Einsteinnek, amilyen.

A pénz

Hiába volt korszakalkotó zseni, Einstein nem fürdött a pénzben, sőt, cipői szinte állandóan lyukasak voltak, mert addig hordta őket, ameddig csak lehetett, princetoni irodájában pedig a következő felirat volt olvasható:

“Nem minden megszámlálható, ami számít, és nem minden számít, ami megszámlálható.”

1940-ben megkapta az amerikai állampolgárságot

1940-ben megkapta az amerikai állampolgárságot

A tükörtojás és az eper tejszínhabbal

Waldow,  a házvezetőnő szinte minden nap tükörtojást vagy rántottát készített reggelire Einsteinnek, aki nemcsak a tojást, de a gombát, az epret, és a mézet is imádta. Az eperből, tejszínhabbal a tetején állítólag bármennyit meg tudott enni. A steaket viszont csak akkor ette meg, ha tényleg nagyon jól volt elkészítve, és nem volt véres. Mint mondta: “Nem vagyok én tigris”. Káros szenvedélye csak a pipázás volt. Einstein nem szerette nagyon az alkoholt, a kávét, maximum fekete teát ivott. Egyetlen kivétel volt, Einstein szenvedélyesen rajongott a zellerpuncsért.

Einstein hegedül

Einstein hegedül

A hegedű

A tudós imádott hegedülni, főleg éjszakánként játszotta saját improvizációit a konyhában, ahol a csempékről visszaverődtek a lejátszott hangok. Egykori tudóstársa, Walter Frierich szerint viszont a tudós játéka leginkább egy favágóéra hasonlított.

A társasági események és a nők

Nem igazán lepődtünk meg azon, hogy Einstein ki nem állhatta a társasági eseményeket, amelyek ellen gyakran meglehetősen dühösen ki is kelt. Amiről viszont eddig soha nem hallottunk, az a tudós nőkhöz való érdekes viszonya. Waldow úgy emlékszik vissza, hogy Einstein gyengéi a nők voltak. A házvezetőnő el is mesélt egy kínos történetet, amivel alátámasztotta ezt a kijelentését. Waldow 21 éves volt, amikor a 48 éves professzor felfogadta. Egy alkalommal a tudós nem vette magára a fürdőköpenyét, miután kijött a fürdőszobából és a fiatal lány meglátta a tudóst meztelenül. Waldow szerint elképzelhető, hogy Einsein egyszerűen csak szórakozottságból felejtette el magára ölteni a ruhadarabot, de szerinte az sem kizárt, hogy a tudós feledékenysége csak színlelt volt.

Forrás: Telegraph, Wikipédia

via Múlt-kor