Breivik, a tömeggyilkos, aki 77 embert ölt meg, pert nyert a norvég állammal szemben

11 millió forintnyi kártérítést fizet a norvég állam a 77-szeres gyilkosnak, mert “megsértette az emberi jogait”.

Pert nyert a norvég állammal szemben Anders Breivik. A neonáci férfi, aki 2011 júliusában 77 embert ölt meg, azért indított pert, mert szerinte megsértik az emberi jogait azzal, hogy öt éve magánzárkában tartják.

A bíróság helyt adott Anders Breivik követelésének, és megállapították, hogy az állam megsértette az európai emberjogi konvenciónak azt a pontját, amelyik tiltja „az embertelen vagy megalázó bánásmódot és büntetést”. Breivik nehezményezte, hogy ötödik éve tartják magánzárkában, és túl gyakran bilincselik meg. Breivik ügyvédje szerint az elszigeteltség rossz hatással volt védence pszichés állapotára.

A norvég államot védő ügyvéd szerint viszont Breivik életkörülményei megfelelőek

Három helyiséget használhat, egyet élni, egyet tanulni, egyet pedig testgyakorlásra – írta meg az Index. A tömeggyilkosságért elítélt férfinak van tévéje, számítógépe (internet nélkül), sőt, PlayStationnel is játszhat, amikor akar, illetve, ahogy korábban megírtuk, egyetemen tanul politikatudományt.  Igaz, a rabtársaival nem tarthatja a kapcsolatot, de az őrökkel és a börtön dolgozóival beszélhet.

A bíróság 330 ezer korona (kb. 11 millió forint) kártérítést ítélt meg Breivik javára.

Ha a norvég állam nem nyújt be fellebezést négy héten belül, akkor a börtönnek változtatnia kell Breivik bánásmódján, ami azt jelenti, hogy a tömeggyilkosnak más rabokkal is kapcsolatba kerülhet ezentúl.

Breiviket 2012 augusztusában maximum 21 éves börtönbüntetésre ítélték 77 ember meggyilkolásáért. Tette ellenére akadnak rajongói, például egy svéd nő halálosan szerelmes belé, már 150 levelet írt neki a börtönbe.