Két hónapja agyhalott édesanyának született kisbabája Lengyelországban

Nemrég császármetszéssel világra segítettek egy kisbabát, akinek édesanyja 55 napja az agyhalál állapotában volt – írta az MTI.

Az agydaganatban szenvedő édesanyánál januárban állapították meg az agyhalált, a nő ekkor a terhesség 17. hetében járt, de mivel a szíve továbbra is dobogott, az orvosok úgy döntöttek, hogy megpróbálják fenntartani az anya szervezetének működését, hogy a magzat legalább a terhesség 26. hetéig az anyaméhben fejlődhessen tovább. Az anya szervezetén kívül szinte kizárt lett volna a túlélés.

A rádiónak nyilatkozó orvosok elmondták, hogy a terhesség fenntartása az anya szerveinek intenzív terápiájával járt, illetve hogy nehéz volt megőrizni például a szükséges hormon- és cukorszintet, valamint megelőzni a különböző fertőzéseket. A magzatnak a 22. hét környékén a tüdő kialakulását elősegítő szereket is adagoltak.

A gyermeket végül császármetszéssel segítették világra, súlya 1 kilogramm volt, egy hónapig lélegeztetőgépre, több héten keresztül inkubátorra szorult. A kisfiú jelenleg három kilót nyom, cumisüvegből táplálják, és a múlt hét során adták át az apának. Orvosai szerint a megfelelő gyógytornáztatás mellett van esélye a normális fejlődésre.

A lengyel doktorok szerint külföldön már előfordultak hasonló esetek, az anyák azonban a terhesség sokkal előrehaladottabb állapotában jártak.

Forrás: MTI