Lenin földi maradványainak konzerválása évente 54 millióba kerül az oroszoknak

Az orosz Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) megrendelésére körülbelül ötvennégy millió forintnak megfelelő (13 millió rubel) összeget költenek a 2016-os év során arra, hogy a bolsevik forradalom vezetője, Vladimir Iljics Lenin maradványait élethű formában tartsák meg – derül ki az orosz hírügynökségek közleményéből, melyet az állami beszerzések portáljára hivatkozva adtak ki.

Az orosz Szövetségi Őrszolgálatnak (FSZO) nemcsak katonai, de polgári állománya is van, és feladatuk a vezetők, valamint azok kommunikációjának védelme. A megrendelő ugyan a szolgáltatás kivitelezőjét nem nevezi meg, de ír arról, hogy az orvos-biológiai tevékenységet 2016 novemberéig kell elvégezni. Nem hivatalos sajtóértesülések szerint a Gyógy- és Illatos Növények Összoroszországi Tudományos Kutatóintézete nyerte a munka elvégzésének jogát.

lenin

Az 1924 januárjában elhunyt vezető bebalzsamozott teste a Vörös téren, a számára felépített mauzóleumban található. Lenin elhantolásával kapcsolatban az elmúlt években gyakran felmerülő vitákról Vlagyimir Putyin annyit mondott: a témát érdemes óvatosan megközelíteni, hiszen megoszthatja a társadalmat.

Forrás: mentalfloss.com