“Sosem úgy megyek be a gyerekhez, hogy ez az utolsó alkalom” – A gyerekek és a felnőttek is imádják Lalát, a bohócdoktort

Sebestyén Balázsék egy nagyon különleges vendéget hívtak meg a Morning Show stúdiójába. Lala bohóccal beszélgettek, aki a beteg gyerekeket vidítja fel a kórházakban. 

A betegséget ki kell nevetni

A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványt vezető Lala bohócot, azaz Balogh Lászlót Balázsék arról kérdezték, hogyan végzi munkáját. Lala, aki speciálisan felkészített, elismert hivatásos előadóművész, s régóta foglalkozik a beteg gyerekekkel, elmondta, hogy minden egyes gyermek ágyához odamegy a kórházakban, mert a gyerekek hiányolják, várják, szeretik. Akkor van probléma, ha a szülő elutasítja a bohócdokit, ekkor a bohóc nem erőszakoskodik, tiszteletben tartja a szülő döntését. Kezdetben akadtak orvosok is, akiknek nem tetszett a bohócdoktorok tevékenysége, de azóta épp a fiatal orvosok azok, akik a bohócokkal járnak vizitre és tanulják azt a fajta kommunikációt, ami nekik is segít például könnyebben megvizsgálni a tiltakozó gyerekeket.

12474081_948355378584207_1894711288231644410_o

Kép forrása: Bohocdokik.hu

A bohóc széles vállán a szülőknek is akad hely

A cél az, amiről a Patch Adams című filmben is szó esik, hogy a bohócdokik nem a piros orrú, sztereotipizált lüke bohócszámot adják elő, és nem ijesztgetik a gyerekeket, hanem komolyan veszik a feladatukat, és megkönnyítik az orvosok és a nővérek munkáját. Persze vannak bohóckellékeik, képesek oldani a feszültséget és megteremteni a kapcsolatot, de mindig alkalmazkodnak a helyzethez és képesek improvizálni. Azonosulnak a gyerekkel, beszélgetnek vele, megértik, szeretnék megismerni, Lala bohóc például otthagyja a telefonszámát, és bármikor felhívhatják, illetve ünnepnapokon, akár karácsonykor is bemegy, ha szükség van rá.

Attól hogy a bohócdoki bohóc, még nem biztos, hogy minden alkalommal bohóckodik is, képes akár együtt sírni a gyerekkel, vagy az anyukával, ő az, akinek a felnőttek is kipanaszkodhatják magukat a nehéz helyzetben.

mammut_bevasarlo_kozpont_ado_1_szazalek_kampany2

Kép forrása: Bohocdokik.hu

“Sosem úgy megyek be a gyerekhez, hogy ez az utolsó alkalom”

A helyzet a bohócoknak sem könnyű, főleg a súlyos beteg, haldokló gyerekeknél, s nem is akarnak egyfajta szülő-gyerek kapcsolathoz hasonlító mélységekbe ereszkedni, de ha a gyerek fogja a bohócdoki kezét, akkor az nem engedi el, addig szorítja, amíg szükség van rá.

Volt olyan eset, hogy egy haldokló kisfiúnak 5-10 perce volt hátra, és a kisfiú meghallva, hogy Lala bohóc ott van, kiküldte az anyukáját, és Lalát kérte, hogy ő még szeretne egy utolsót nevetni.

A gyerekek megnyílnak Lalának, több nagyobb gyerek, aki azért volt kórházban, mert öngyilkos akart lenni, csak neki mondta el, miért vett be annyi gyógyszert.

w

Kép forrása: Bohocdokik.hu

Egy bohócdoktor nem adhatja fel

Pénz persze szinte sosincs elég, emiatt jelenleg csak két bohócdoktor dolgozik, ők heti két alkalommal mennek a Heim Pál Kórházba délután kettőtől. 2013-ban az alapítvány majdnem megszűnt, akkor volt olyan, hogy nem volt benzinre pénz, és Lala négy órát tekert biciklivel Székesfehérvárra a gyerekekhez. A férfi nagyon komolyan veszi a feladatát, akkor is, ha sokszor találkozik szívbemarkoló helyzetekkel, s természetesen otthon várja egy biztos családi háttér, ahol a nehéz pillanatok után nyugalmat talál.

13062362_1100555329985477_1500585861716437327_n

Kép forrása: Bohocdokik.hu

A humor gyógyító ereje

A Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványt 2000-ben alapította Prof. Dr. Riesz Tamás. Céljuk a testileg, lelkileg, vagy szellemileg sérült, súlyosan vagy krónikusan beteg gyerekek kezelésének kiegészítése a nevetésterápia módszerével. A bohócdoktorok a Heim Pál Gyermekkórházban kezdték meg működésüket, de az elmúlt 14 évben rengeteg kórházban, intézményben nevettették meg a betegeket.

Együttműködnek a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetével, a bohócdoktori viziteket évente 100-150 első- és másodéves orvosi kommunikációt tanuló orvostanhallgató látogatja terepgyakorlatként. Az alapítványt vezető Dr. Lalát, azaz Balogh Lászlót, azaz Lala bohócot korábban sokszor láthattuk a Magyar Televízióban 1984-ben indult, több éven át futó Cigánykerék című sorozatban.

Hasonlóan a többi bohócdoktorhoz, László is a sajátos feladatra speciálisan felkészített, hivatásos előadóművész, aki ismeri a kórházak, intézmények higiéniai és más szabályait, a különböző betegségek kórlefolyását. A bohócok által felvidított gyerekek (és szüleik) immunrendszere mérhetően reagál, hatékonyabban kezd működni, de nevetéskor a keringési rendszer is “felpörög”, a légzés felgyorsul, több oxigén jut be, és több széndioxid távozik. Az izmokban felgyorsul az anyagcsere, és nemcsak a vázizmok, de a szívizom is jobban dolgozik, nő az endofrin-szint, csökkenhet a fájdalom, a levertség, a szorongás.

Kép forrása: Bohocdokik.hu

Kép forrása: Bohocdokik.hu

Segítsd te is a bohócdokik munkáját!

Aktuális az adónk egy százalékáról való nyilatkozat, ha szeretnéd, támogasd a bohócdokikat vele!

Magyar Bohócok a Betegekért Alapítvány
adószám: 18238657-1-43
Átutalás, támogatás:
K&H Bank 10403136 – 31306553 – 00000000

Ha cégként, magánszemélyként apróságokkal, ajándékokkal segítenél, írj ide: [email protected]

A videó, ami a sír széléről hozta vissza a komoly pénzgondokkal küzdő alapítványt

Egy több rangos díjat is elnyerő dokumentumfilmben mutatták be a bohócdoktorok és Lala bohóc küzdelmeit, azóta egy kicsit bővebben csordogál a pénz az alapítványhoz. A teljes film vetítéséről ezen az oldalon tájékozódhatsz, addig is itt egy kis előzetes:

A teljes interjút a Morning Show oldalán hallgathatod meg.

Forrás: Bohocdokik.hu