Tengerparton még nem voltak, de minden nap tucatnyi gyermek öleli meg őket – Ilyen az élet 12 gyerekkel

A topolyai Tóth családnál igencsak ritkák a csendes pillanatok, hiszen tizenkét gyermeket nevel az állatorvos és felesége – írta meg a Magyar Szó.

Gabriellának és Tibornak összesen nyolc közös gyermeke van, illetve a doktor első házasságában született négy gyermek. A közös gyermekek – egy kivételével – mind az általános iskola padjait koptatják, és mindannyian kitűnő tanulók. Nem csoda hát, hogy Tibor és Gabriella mind a tizenkét gyermekre rettenetesen büszkék.

nagycsalad

Hogy mi motiválta a szülőket a sok gyermek vállalására?

Tibor azt meséli, mindig szeme előtt lebegett egy nagy nappaliban helyet foglaló asztal sok székkel, sok tányérral, melynek mindkét oldalát gyermekek töltik meg, és példaként említi egy szegedi kollégáját, aki nyolc gyermeket nevelt.

Gabriella azt mondja, úgy nehéz lehet, ha az ember hozzászokik ahhoz, hogy csak két gyermeke van, és igen alaposan megfontolja, vállal-e még egy harmadikat. Nála ez a fontolgatás kimaradt, a nyolc gyermek tíz év alatt született meg, szépen, egymás után. Persze, tudja ő is, hogy ez sem való mindenkinek. Nekik viszont az a természetes, hogy ha nagy a nyüzsgés.

Hétköznapokon a család napja hat órakor kezdődik, és ami más családokban egészen biztosan nem így van, az az, hogy reggel hattól lefekvésig az asztal folyamatosan meg van terítve – a gyermekek hazaérkezési sorrendben fogyasztják el ebédjüket.

Szinte csak hétvégén ül egy asztalhoz a család

Tibor azt meséli, mikor a gyerekek elmennek a nagyszülőkhöz, reggel még csodálatos érzés nyugodtan meginni a kávét, de pár óra elteltével annyira bosszantóvá válik a csend, hogy beülnek az autóba, és mennek az aprónépért.

Minden gyermek besegít a munkába

Igaz, a civakodást, rendetlenkedést nehéz egy ekkora családban elkerülni, de a gyerekek nagyon jól neveltek, mindenki tudja, mi a dolga. A nagyobbak segítenek a jószágok gondozásában, a kisebbek szeretnek csutkázni, morzsolni. A szülők el sem tudják képzelni, hogy valamit ne együtt csináljanak a gyerekekkel. A testvérek imádják egymást, bár néha egymással is incselkednek, például eldugják a másik ruháját, könyveit, de ha egyikőjüket valaki bántja, azonnal az összes többi védelmére kel.

Anyagi javakban nem dúskálnak

De elmondásuk szerint mindenük megvan. Tartanak kecskét, disznót, tehenet, tyúkot, lovat és nyulakat, és van egy kis földjük is – ennek ellenére mégis élelmiszerre megy el a legtöbb pénz a családi kasszából. Segítségre nem számíthatnak, mert bár próbáltak támogatást felvenni, hol azért nem kaptak, mert földjük van, hol azért, mert házuk. Így már nem is próbálkoznak, hiszen támogatás úgyis csak a negyedik gyermekig járna – meséli Tibor.

Közös nyaraláson még nem voltak

Azonban a sok barát, rokon folyamatosan “bombázza” a nagycsaládot ruhákkal, cipőkkel, és a gyerekek természetesen egymástól is örökölnek – nemcsak ruhát, hanem iskolai könyveket is. Azt mondják, közös nyaraláson még nem voltak, de remélik, hogy idén eljutnak a tengerpartra a kiszemelt sátortáborba.

És hogy mi a legszebb az egészben?

Tibor úgy összegzi: jó egy gyermek szeretete, de képzeljük csak el, milyen a tizenkétszer ekkora szeretet…

Forrás: magyarszo.com