Nicholas Winton, a 20. század legszerényebb hőse

669 gyermek életét mentette meg a brit Schindlerként emlegetett tőzsdeügynök, Nicholas Winton – de soha, senkinek nem büszkélkedett vele.

Nicholas Winton brit tőzsdeügynök 1938-ban éppen Svájcban síelt, amikor a hitleri német birodalom katonái támadásokat indítottak a német zsidóság ellen, otthonokat, kórházakat és iskolákat fosztottak ki, gyújtottak fel. Csaknem száz embert meggyilkoltak,  harmincezret koncentrációs táborokba küldtek, és nyilvánvaló volt, hogy Prága következik. A férfi ekkor olyat tett, amit kevesen mertek volna, mégsem büszkélkedett vele sohasem.

Wintonnak sok barátja élt Prágában, így félbeszakította a sítúráját és azonnal odautazott. Az angolok segítették a menekülő zsidó családokat, létszámkorlátozás nélkül fogadtak be minden menekülő zsidó gyerekeket, csak legyen náluk fejenként 50 font, és egy cím, ahol befogadják őket. Winton ekkor elkezdett aktívan segíteni a menekítésben, több száz gyerek nevét írta fel magának, aztán hazatért, hogy pénzt szerezzen és összegyűjtse a befogadó címeket.

winton3

Nicholas Winton, karján az egyik megmentett gyermekkel

Összesen 669 gyermeket menekített így át Nagy-Britanniába, olyan gyerekeket, akiknek családtagjai mind meghaltak a koncentrációs táborokban, és rájuk is ugyanez a sors várt volna. Winton mégsem ünnepelte magát hősként, sőt, mélyen hallgatott az egészről még családja előtt is. 1988-ban Winton felesége épp a padláson keresgélt, amikor rátalált az odarejtett dokumentumokra. Mikor kérdőre vonták, a férfi elmesélte, mit tett a háború idején.

Később a túlélők egy óriási meglepetés-ünnepléssel köszönték meg az életüket 

Egy tévéműsor felvételére hívták meg a mit sem sejtő Wintont, ahol a műsorvezető egyszer csak elkezdett arról beszélni, mi mindent tett ez a férfi a gyerekekért.

winton4

Winton meghatódott, miután az első hölgy megköszönte neki, hogy megmentette gyermekkorában az életét…

Ezután a műsorvezető megmutatta a könyvet, ahol a gyermekek nevei sorakoztak, majd elmondta, hogy az egyik megmentett hölgy épp itt tartózkodik a műsor felvételén. A fenti képen ezt a hölgyet látjuk, és Wintont, ahogy a könnyeivel küszködik, miután megölelgette a balján ülő hölgy, kifejezve a háláját. Majd ezek után a Winton jobb oldalán ülő hölgy is megköszönte, hogy megmentette őt gyermekként, és most jött csak az igazi meglepetés: a műsorvezető megkérte, hogy ha van még olyan a teremben, akit Winton megmentett, az álljon fel. Ekkor a teremben felállt MINDENKI. Winton láthatóan el sem akarja hinni, hogy mi történik körülötte. Mert felnőve ott ültek Winton körül azok az orvosok, írók, művészek, politikusok, újságírók, építészek, filmesek, jogászok, üzletemberek, tanárok, akik mind neki köszönhették az életüket. Itt te is láthatod azt a videót, amelyet nem lehet könnyek nélkül végignézni.

A brit Schindlerként emlegetett Winton tavaly halt meg 106 éves korában.

Forrás: Nicholaswinton.com, Ushmm