Milliárdokat érő festményt találtak egy francia lakás padlásán

A napokban egy rendkívül értékes – 120 millió euróra (36 milliárd Ft) becsült – 400 éves Caravaggio festményre bukkantak egy toulous-i ház padlásán. Egy orvos segítségével sikerült beazonosítani.

A kép már legalább 150 éve a padláson porosodott egy eldugott kamrában, aminek csak most törték fel az ajtaját, mert máskülönben nem tudták volna megjavítani a ház lyukas tetőfedelét. A ház tulajdonosai mit sem sejtettek arról, micsoda érték lapul a padlásukon, de feltételezik, hogy az egyik felmenőjük még Napóleontól kapta a festményt ajándékba. Mivel azonban a ház akkori úrnőjének nem igazán volt ínyére az ijesztően véres jelenet, amit Caravaggio festménye ábrázol, a kép hamar a padlásra került, és több nemzedéken át senki sem bolygatta meg.

caravaggio

A festmény rendkívül jó állapotban van, és több olyan jel is arra utal, hogy mindenképpen Caravaggio keze közül került ki, és semmiképpen sem hamisítványról van szó.

Többek között egy endokrin szakorvos véleménye is mérvadó volt abban, hogy a szakértők úgy nyilatkoztak, a festményt csakis Caravaggio festhette, és senki más. Paolo Pozzilli, a római bio-orvostudományi egyetem professzora szerint ugyanis Caravaggio több festményén is megtalálható az a strúmában, vagyis pajzsmirigy megnagyobbodásban szenvedő asszony vagy férfi, akit a Franciaországban talált képen is könnyen észre lehet venni. A bécsi és a clevelandi Szépművészeti Múzeum kiállítása is tartalmaz olyan Caravaggiót, amin szerepel a művész “védjegye”, az a nyakon található csomó, ami 400 évvel ezelőtt még elég gyakori volt az emberek körében, hiszen akkoriban sokan szenvedtek jódhiányban, aminek következtében kialakult náluk a strúma, a pajzsmirigy megnagyobbodása vagy esetleg a kretenizmus.

A kép egyébként egy elég véres jelenetet ábrázol a Caravaggióról elnevezett chiaroscuro (világos-sötét) technikával, ahol a fényes és a sötét árnyalatok irányítják a képet szemlélők tekintetét. A festményt egyelőre “Judit és Holofernész” néven emlegetík a művészettörténészek. A csodálatos műkincs azt a jelnetet ábrázolja, amit mi az ószövetség apokrif, tehát az egyház által nem elismert irataiból ismerhetünk csupán. Judit, a zsidó asszony elcsábítja az asszír hadvezért, akinek katonái elzárták a zsidó várost ellátó vízforrásokat, és arra készülnek, hogy kiszomjaztatják Kánaán városát. Judit, az özvegyasszony megígéri honfitársainak, hogy megmenti a várost a szomjhaláltól. Kiterveli, hogy leitatja az asszír hadvezért, Holofernészt, majd hidegvérrel lefejezi a férfit.

Ezt a jelenetet a Caravaggióra jellemző technikával festették, ugyanakkor rengeteg újítás is van benne, ami semmiképpen sem származhat a művészt utánozni kívánó hamisítóktól, mert azok szigorúan betartották volna Caravaggio szokásait, és nem újítottak volna a mindössze 38 évet megélt, majdnem pontosan 400 éve elhunyt, botrányos életéről is ismertté vált festőművész alkotásán.

Forrás: Daily Mail | Repubblica.it

O. M.