Bizonyíték az időutazásra? Egy 1500 éves múmiát találtak “Adidas” cipőben

Az Altaj-hegységben bukkantak arra az 1500 éves múmiára, melyet a közelmúltban mutattak be Mongóliában, és melynek lábán majdnem tökéletes épségben maradt meg egy mai Adidas csizmára kísértetiesen hasonlító lábbeli. Természetesen az összeesküvés-elméletgyártók azonnal az időutazás bizonyítékaként kiáltották ki a leletet.

Az Altaj-hegységben közel 3000 méter magasan fekvő türk temetkezési helyen már évek óta dolgoznak a mongol Khovd Múzeum munkatársai. Innen került elő legutóbb nemcsak egy teljes ló és egy szép állapotban lévő nyereg, hanem használati tárgyak és egy ember láb- és kézfeje, valamint öltözékének elemei.

A kutatók úgy vélik, mivel a sírban nem találtak íjat, női múmiáról lehet szó, aki valószínűleg nem tartozott az előkelőségek közé – mondta el a Khovd Múzeum egyik archeológusa, B. Sukhbaatar (Szühebátor) sajtótájékoztató keretén belül.

“Akkor tudják a szakemberek megmondani a talált múmia nemét, ha gondosan kibontották öltözékéből. Talán egész Közép-Ázsiában, de Mongóliában biztosan, ez az első teljes türk temetkezési hely” – tette hozzá a kutató.

Turkik mummy in Mongolia Must Credit: Khovd Museum/ The Siberian Times queries Will Stewart 007 985 9

Az 1500 évesre becsült múmia lábán található csizma, amely valóban mutat némi hasonlóságot egy mai Adidas cipővel | Fotó: Khovd Múzeum

A közönséget azonban az tartja lázban, hogy az 1500 évesre becsült múmia lábán található csizma kinézete egy mai Adidas cipőmodellre emlékeztet, rajta a védjegynek számító három csíkkal. Eleinte csak a közösségi oldalakon jelentek meg vicces kijelentések időbeli ugrásról, ám mára az összeesküvés-elméletgyártók kezdik komolyan venni az időutazás elméletét, a kutatók azonban azt állítják, ez a lelet az időutazás elmélete nélkül is hatalmas jelentőségű.

Turkik mummy in Mongolia Must Credit: Khovd Museum/ The Siberian Times queries Will Stewart 007 985 9

A kéz maradványa | Fotó: Khovd Múzeum

Egészen sok dolog derül ki ugyanis a VI. században a Selyemút mentén élő türkökről: a három méter mély sírgödörben található lóról például úgy tűnik, szándékosan ölték meg, hogy gazdája mellé temethessék, ami még érdekesebb információ lesz akkor, ha kiderül, hogy a múmia valóban nő.

Turkik mummy in Mongolia Must Credit: Khovd Museum/ The Siberian Times queries Will Stewart 007 985 9

Gyönyörű állapotban megmaradt nyereg | Fotó: Khovd Múzeum

Fotó: Khovd Múzeum/The Siberian Times

Forrás: metro.co.uk

via Origo.hu