A hat legmérgezőbb étel a világon

Bill Marler étkezési szakértő az utóbbi két évtizedben az ételmérgezéses pereket tanulmányozta, és meghatározta, mi az a hat legmérgezőbb étel, amit tényleg csak nagy körültekintéssel fogyasszunk, vagy ha lehet, egyáltalán ne.

Ezek az ételek olyan veszélyes baktériumokat tartalmazhatnak, mint például az E. coli, a szalmonella, vagy a Listeria monocytogenes, és ezek az ételek a felelősek az utóbbi harminc évben a legtöbb ételmérgezésért.

Itt a lista:

1. Pasztörizálatlan tej és gyümölcslé
2. Nyers kelbimbó
3. Nyers hús
4. Mosatlan gyümölcs és zöldség
5. Nyers tojás
6. Nyers kagyló és osztriga

Marler arra is figyelmeztet, hogy attól, hogy egy termék szépen be van csomagolva, vagy jégen tálalják, még nem biztos, hogy biztonságos is. A nyers osztriga pedig szivacsként gyűjti magába a baktériumokat, hiszen mindent összeszed a vízből, s ha a vízben baktérium van,  biztos, hogy az osztrigában is lesz belőle – ha meg nyersen megesszük az osztrigát, bennünk is. Egyszerűen nem éri meg az elfogyasztásával járó élvezet a kockázatok fényében.

Ráadásul ahogy a vizek egyre melegebbek lesznek, úgy lesz egyre több baktérium bennük, és a tengeri állatokban.

További veszélyes ételek

A Marler-féle lista természetesen nem fedi az legmérgezőbb élelmiszerek teljes listáját. Jobb, ha nem eszünk nyers kesudiót, meg nyers maniókát, mert mindegyik erősen mérgező, és akár halált is okozhat, természetesen vigyázzunk a gombákkal, a gömbhalat meg hagyjuk meg a merész ázsiaiaknak.

Forrás: Mentalfloss