Amit nem írnak bele az egyetemi felvételi értesítőbe, mert túlságosan sokkolóan hangzana

Az USA-ban hamarosan minden gimnáziumi végzős diák meg fogja tudni, hogy bejutott-e az általa kiválasztott egyetemre. Igen ám, de mi az, ami nincs benne abban az értesítőben, amit a napokban minden amerikai végzős gimnazistának kikézbesít a posta? Eláruljuk: öt egyetemistából egy lány szexuális zaklatás áldozata lesz.

Az amerikai érettségizők körében az az őrület terjed, hogy lefilmezik azt a különleges pillanatot, mikor kibontják az egyetemi felvételükről szóló értesítőt. Általában örömujjongások és hangos sikolyok kíséretében örökítik meg azt a pillanatot, mikor megtudják, hogy végre bejutottak a Harvardra, vagy egy másik, általuk választott egyetemre. Ez még nem is lenne nagy újdonság, az az ütős reklámkampány viszont az, amit a Harvard Egyetem diákújsága indított el április 16-án az egyetemen elkövetett nemi erőszak ellen.

Az reklámkampányban ez az értesítő levél szerepel:

Kedves Hölgyem/Uram!

Örömmel értesítjük, hogy felvételt nyert egyetemi képzésünkre. Biztosak vagyunk benne, hogy az egyetemi évei során rengeteg, egész életre szóló barátságot fog kötni, és ugyanilyen maradandó emlékekkel fog majd gazdagodni egyetemi évei alatt.

Sajnálattal közöljük, hogy az egyik ilyen maradandó emlék az lesz, hogy meg fogják erőszakolni. Az erőszakot olyasvalaki fogja elkövetni, akiben Ön korábban teljesen megbízott. Azon az éjszakán, mikor egy falhoz löki Önt az illető, Ön rettenetesen fog félni az elkövetőtől, és azt követően minden nap együtt fog élni a félelemmel.

Az elkövető elleni vádakkal nem fogunk foglalkozni, az sem fog minket érdekelni, hogy Önnek jogában áll biztonságban éreznie magát az egyetemi campuson. Hiszen Ön is igazán beismerheti, hogy nem áll módunkban hinni Önnek, ha úgy kezdődik a története, hogy “ittam egy kicsit”.

Alkohol fogyasztása esetén ugyanis fennáll az esélye annak, hogy Ön elferdíti a valóságot, és mi ügyelünk arra, hogy ne higgyünk a hazug embereknek.

Szívélyes üdvözlettel:
az egyetem adminisztrációs igazgatója

Ironikus videó arról a pillanatról, mikor a végzős gimnazisták felolvassák a fenti egyetemi felvételi értesítő levelet:

Lady Gaga is egyetemi évei során lett nemi erőszak áldozata

Egyik dalában pont ezt a szomorú eseményt dolgozta fel. A mostani reklámkampányt ugyanaz a cég, a Prettybird szervezte, ami azt a filmet rendezte, melyben Lady Gaga nemi erőszak ellen írt dala is szerepel (Hunting Ground). A kampány célja az, hogy még időben felhívják a figyelmet arra, hogy az egyetemeknek igenis komolyan kell venni az erőszakot szenvedett lányok sérelmeit.

Forrás: thinkprogress.org

O. M.