Kígyóbőr, a macska mája és krokodilürülék: Így védekeztek eleink

A fogamzásgátló tabletták és a latex óvszer feltalálása  is igyekeztek szabályozni a születésszámot, s erre a házasságon belüli önmegtartóztatáson kívül nagyon furcsa és mai szemmel már gusztustalannak tűnő eljárásokat alkalmaztak a történelemben.

Amulettek és varázslatok

A babonák korában természetesen sokan jártak javasasszonyhoz, vagy olyan emberhez, aki titkos ráolvasásokkal, amulettekkel, főzetekkel igyekeztek segíteni azoknak, akik nem akartak gyereket. A 6. században a nők macska heréjét vagy máját hordták zacskóban a nyakukban, de az öszvér fülzsírja is népszerű amulettanyagnak számított.

Egyiptomi módszerek

Az ókori Egyiptomban a gyermekre nem vágyó férfiak állatok belét, vagy vásznat használtak védekezésként, a nők pedig krokodilürülékből készített kis labdacsokat használtak egyfajta kezdetleges pesszáriumként. Ugyanezt egyébként a korai iszlám népek is használták, csak ők káposztából vagy kősóból gyúrtak kúpot.

Óvszer és hüvelyöblítés a középkorban

A nők ekkor már  ecetsavas hüvelyöblítéssel védekeztek, de használtak más, maró hatású anyagokat is, akár annak az árán is, hogy saját magukat súlyosan megbetegítették. Az óvszereket továbbra is állati bélből vagy bőrből készítették, s mivel ritka portékának számított, nemcsak vigyáztak rá, de többször fel is használták. A saját óvszerét minden férfi kimosta, megszárította, és addig használta, ameddig tudta. Casanova saját óvszerét szalagokkal díszítette, és tréfásan csak “angol lovaglókabátnak” nevezte.

condom-testing

Casanova party-trükkje

Egy középkori angol orvos, Condom pedig biztosan nem gondolta, hogy neve ilyen módon marad fenn, ugyanis ő készített egy vászon alkalmatosságot II. Károly király számára, hogy az ne nemzzen törvénytelen gyerekeket. Akkoriban már a rettegett szifilisz elleni védekezés is fontos volt. A 16. századból  Gabriele Falloppio tollából maradt fenn egy leírás az óvszer használatáról, és a betegség megelőzése miatti szükségességéről.

A vulkanizált gumi felfedezése

Az 1800-as évektől már jött a vulkanizált gumi, és 1855-től elkezdődött az óvszerek tömeggyártása. Igaz, hogy az elsők se szépek, se kényelmesek, se vékonyak nem voltak, de a célnak megfeleltek, vastagságuk pedig 1870-ben 2 mm-re csökkent.

Forrás: Wikipedia | Szeretlek Magyarország