Egy csillagász azt állítja, tudja, kik üzentek nekünk – Megfejtette a legismertebb földön kívüli rádiójel üzenetét

Egy amerikai csillagász azt gondolja, közel negyven év után megtalálta a híres “WOW”, azaz “HŰHA” jel eredetének megfejtését.

Mi az a HŰHA?

A szakértőket és laikusokat is lázban tartja 1977 augusztusa óta az a keskeny sávú, erős rádiójel, amelyet a SETI programban dolgozó dr. Jerry R. Ehman fogott el a “Nagy Füllel”, a Big Ear rádióteleszkóppal.

Ez a híres szignál csupa olyan jellemzővel bírt, melyek egyöntetűen arra utaltak, hogy létezik földön kívüli civilizáció, hiszen a kozmikus háttérzajoktól teljesen eltért. Dr. Jerry R. Ehman olyannyira megdöbbent a felfedezéskor, hogy a jelsorozat mellé az angol “WOW” szót (HŰHA) írta, innen az ismert név. A híres szignál mindössze 72 másodpercig tartott, és azóta sem ismétlődött meg.

wow

A híres WOW

Honnan jött pontosan a HŰHA?

Az M55 gömbhalmaz a Nyilas csillagképben található, úgy tűnt, a jel ebből az irányból érkezett, ám eredetét a mai napig sem sikerült megfejteni. Most a The Guardian hírportálnak a St. Petersburg College csillagásza, Antonio Paris azt mesélte: közel jár ahhoz, hogy megoldja a rejtélyt. Azt állítja, a jel kettő, csak a közelmúltban felfedezett üstökös felől érkezett.

Amit az üstökösökről tudunk

A 335P/Gibbs létezését 2008-ban, a 266P/Christensen-ét 2006-ban erősítették meg, és a kutató szerint mindkét üstökös a szignál forrásának lehetséges helyén volt a bizonyos időpontban. Ezeket a kométákat hidrogén felhők ölelik körbe, a híres jel frekvenciája pedig döbbenetesen közel volt ahhoz a rádiófrekvenciához, melyeket a semleges hidrogénatomok bocsájtanak ki (1420 MHz).

Újra “beszélhetnek” majd az üstökösök

Antonio Parisnak hamarosan lehetősége is lesz letesztelni elméletének helyességét, hiszen a két nevezett üstökös nemsokára a különös jel forrásának közelében halad el újra. Az egyik várhatóan 2017 januárjában, a másik pedig azután egy évvel. Így, ha a kutatónak szerencséje van, megoldhatja a több évtizedes talányt.

Forrás: theguardian.com

via: origo.hu