Kemény 13 km/h-val száguldozott az első autós a történelemben, akit megbüntettek gyorshajtásért

120 évvel ezelőtt, 1896-ban adták át  a rendőrök az első büntetőcédulát gyorshajtásért, mégpedig egy autókereskedést vezető Walter Arnoldnak, aki a kenti Paddock Wood utcáin négyszeresen lépte túl a megengedett sebességhatárt – írja az Index

Az 1800-as évek végén az autók fénykora még sehol sem volt, az ormótlan masinák püffögve, büdösen zakatoltak az utcákon, megzavarva sokak nyugalmát. Emiatt, no meg a balesetek elhárítása végett egy piros zászlós autókísérő gyalogolt az autómobilok mellett, mindenki figyelmét felhívva a veszélyre. Épp emiatt az autók akkori maximális sebessége 2 mérföld, azaz 3,2 km/h volt.

6a00d8341cb34753ef0120a81daa26970b-800wi

Walter Arnold azonban imádta a sebességet, ezért előfordult egy alkalommal, hogy nem tartotta be a megengedett sebességhatárt, és szó szerint 13 km/h-val száguldozott, egészen addig, amíg azt észre nem vette egy kerékpáros rendőr. A rend őre nyolc kilométeren át üldözte a férfit, mire meg tudta állítani, majd egy shilling pénzbüntetést szabott ki rá.

A technika azonban fénysebességgel fejlődött, így még ugyanabban az évben, 1896-ban, az eset után nem sokkal megnövelték a sebességhatárt 22 km/h-ra, így Arnold  féktelen száguldozásai teljesen legálissá váltak.

Forrás: Isebrand