A jövőben agyhullámaink alapján azonosíthatnak minket – Jobb, mint az ujjlenyomat, mert nem tudják ellopni

Már agyi tevékenységünk alapján is azonosíthatóak vagyunk – a tudósok ugyanis bizonyították, hogy hullámaink éppolyan egyediek és utánozhatatlanok, mint az ujjlenyomatunk. 

A Binghamton Egyetem kutatóit Sarah Laszlo vezette, a csapat pedig ötven önkéntest vizsgált, akiknek folyamatosan vizsgálták agyi aktivitását egy EEG segítségével, miközben különböző képeket mutattak nekik. Az adatok alapján egy új teszt során az egyik alanyt 100 százalékos pontossággal azonosítani tudták csupán agyhullámai alapján.

Az eljárás hosszú neve ellenére – Cognitive Event-RElated Biometric REcognition (CEREBRE) – nem olyan bonyolult: azt figyeli, milyen tartalmi EKP-kat, azaz Eseményhez Kötött Potenciálokat váltanak ki az agyunkból. Ez annyira egyedi, hogy a tudósok szerint érdemes lenne biztonsági rendszerek, azonosítások esetén használni, ezt ugyanis nem lehet ellopni, mint az ujjlenyomatot.

Agyhullámok segítségével történő azonosítással, azaz Brainprinttel korábban is próbálkoztak már, de a technika csak 97%-os pontossággal működött. A mostani eredmények azonban arra utalnak, hogy a továbbfejlesztett módszer megbízhatósága 100%.

Forrás: Iflscience