Tudtad? Minden idők legrettegettebb kalózkapitánya egy kínai nő volt

Feketeszakáll, ugyanmár! A legismertebb, legrátermettebb kalóz nem más volt, mint Ching Shih kapitány, aki a Dél-kínai tengeren élet és halál urának számított az 1800-as évek elején.

Kínában cseppet sem számított ritkaságnak a női kalóz, volt is belőlük jópár – persze kapitánynak vagy bandavezérnek nemigen választották meg őket. Kivéve egyet.

Ching Shi luxusprostituáltként élte életét

A csinos és talpraesett lányra felfigyelt Cheng, aki a 18. század végén a kínai felségvizeken garázdálkodó kalózbandák egyikének, a Vörös Zászlós Flottának volt a vezetője. Az 1801-es házasságkötés után a 26 éves csinos feleség belekóstolt a kalózok életébe. Egyfajta alvezérként működött férje mellett, felhasználva korábbi információt a kínai elittel kapcsolatban.

Azonban hat évvel a házasságkötés után a férj meghalt

1807-ben a megözvegyült Ching Shih – már neve is azt jelenti, hogy Cheng özvegye – szépen összefogott akkori szeretőjével, férje egyik másik alvezérével, Cheung Po Tsai-jal, és átvette a Vörös Zászlós Flotta vezetését. Ők ketten házasságot is kötöttek,  s ezzel elkezdődött asszony rémuralma. 32 éves volt ekkor.

鄭一嫂

A rettegett Ching Shih kapitány a jobb oldalon harcol – Forrás: Wikipédia

Ching Shih uralkodása alatt a kalózbanda elképesztő erejűre nőtt

A feljegyzések szerint a flottába 1000 nagyobb és 800 kisebb hajó tartozott, a kalózkirálynő közvetlenül 17 ezer, szövetségesein keresztül pedig összesen 80 ezer kalóznak parancsolt. A Dél-kínai-tengeren egyszerűen Ching Shih volt a korlátlan úr, földjei után védelmi pénzt szedett, a kereskedőhajóktól vámot, hamar meg is gazdagodott.

Szigorú szabályokkal szedte ráncba a kalóznépséget

Például minden zsákmányt be kellett adni a közösbe, s aztán onnan osztották szét a flotta tagjai között, akinek pedig ez nem tetszett, már búcsúzhatott is a fejétől. Lefejeztetett egyébként szinte minden rebellist, azt is, aki megerőszakolt egy nőt, azt is, aki kirabolt egy olyan hajót, vagy falut, ami rendesen fizeti a védelmi pénzt, no meg azt, aki engedély nélkül elhagyta a hajót.

cs3

Kínai kalózhajó piros zászlóval

Ching Shih nemcsak szigorú volt, de zseniális üzleti érzékkel rendelkezett

Emellett jó stratéga is volt: a kínai flotta, brit és portugál segítséggel többször is megpróbálta őt legyőzni, de sosem sikerült nekik. Mindenütt a kalózkirálynő kémei lapultak, egészen a felső vezetésig, így az asszony tudta, ki, mikor és mit forral ellene. Féltek is tőle, mint a tűztől, olyannyira, hogy amikor épp a kínai császár flottája készült megtámadni őt, a csata előtt megígérte nekik, hogy ha átállnak hozzá, nem esik bántódásuk – egyébiránt jön a harc. 63 hajónyi ember döntött úgy, hogy inkább beáll kalóznak Ching Shih mellé, mint szembeszálljon vele.

Portrait-of-Ching-Shih

Ching Shih portréja

Az asszony elképesztő egyeduralma három éven át tartotta rettegésben a kalózvilágot

De három év után, mindössze 35 évesen úgy döntött, nyugdíjazza magát. Alkut kötött a kantoni kormányzóval, nemesi címért, és húsz hajóból álló magánhadseregért cserébe feloszlatta a flottáját, kalózainak amnesztiát harcolt ki, majd szépen letelepedett Guangzhou városában, nyitott egy bordélyházat és egy kaszinót, gyereket szült, és békésen éldegélt 69 éves koráig.

Forrás: Wikipedia, Atlasobscura, Ancientorigins

via Index