Ezért öltöttek magukra madárjelmezt a pestisdoktorok

Az Il Medico della Peste, azaz a Pestisdoktor madárcsőrös maszkját ma már bárhol meg lehet venni Velencében, mint kelléket, pedig annak idején az orvosok azért hordták, hogy megvédjék magukat a kórokozóktól, no meg a szagoktól – írja az Index.

Az öltözetet Charles de Lorme találta ki, a Medici család, később pedig XIII. Lajos francia király udvari orvosa. Az alsóruházat teljesen összefüggő volt, még a nadrág is a csizmákhoz kapcsolható. A kalap, a kesztyű, a csizma is marokkói bőrből készült, a fejet pedig a szemüvegen kívül a csőr védte, amin csak annyi nyílást hagytak, hogy az orvosok levegőhöz jussanak, a sok hely pedig azért kellett, mert illatos füveket tettek bele. Az egész ruha elszigetelte viselőjét a bűzös levegőtől, akkoriban ugyanis azt gondolták, hogy a betegek kipárolgása fertőz azáltal, hogy belélegezzük. A csőrbe tömött gyógyfüvek ezt szépen megakadályozták, illetve semlegesítették.

800px-Paul_Fürst,_Der_Doctor_Schnabel_von_Rom_(Holländer_version)

A ruha persze így is elmaradt a mai modern vegyvédelmi ruháktól, így azok az orvosok, akik a pestis hírére nem menekültek el, hanem hajlandóak voltak kezelni a betegeket, nem voltak teljesen védve.

A csőrös maszkból később a halál szimbóluma lett,  mára pedig sima karneváli kellék.

Forrás: Wikipedia

via Index.hu