Meg tudod oldani az egyik leghíresebb logikai feladványt?

Ha szereted a logikai feladványokat, ezt imádni fogod, de akkor is érdemes elgondolkodni rajta, ha matekból nem te voltál a legjobb.

A feladványban egy szigetet kell elképzelned, ahol él egy diktátor, és van neki 100 foglya, akin kedvére uralkodhat. A foglyokról két dolog is biztos: vagy kék vagy zöld szeműek, és a szigeten születtek, soha el nem mozdult egyikük sem onnan. A zöld szemű ugyan hivatalosan elhagyhatják a szigetet, de van pár kikötés: csakis egyedül tehetik, éjjel, sötétben.

Az emberek a szigeten nincsenek tisztában saját szemszínükkel, nincs tükrük, és nem tudnak beszélni sem, így nem tudják mástól megkérdezni, milyen színű a szemük.

A trükk az, hogy mindegyiküknek zöld a szemük, de erről ugye nem tudhatnak. Senki sem merné megkockáztatni a sziget elhagyását, csak ha teljesen biztos abban, hogy zöld a szeme.

A kérdés pedig így hangzik:

Tegyük fel, hogy beengednek téged a szigetre, és meg akarod menteni a foglyokat a diktátor uralma alól, és szeretnéd, ha mindenki otthagyhatná a szigetet. Mi lenne az az egyetlen egy mondat, amit elmondanál az ott élőknek, ha meg van szabva, hogy semmi új információt nem adhatsz át nekik, különben a diktátor kiborul? Tehát csakis olyan mondatot mondhatsz, amit már tudnak.

A válasz a videóból kiderül!

Forrás: Mentalfloss