Mesterséges intelligenciákkal készül összekötni az agyát két gazdag kutató

Közeleg az idő, amikor “lementhetjük” teljes személyiségünket egy online felületre. Ám az emberiség kiszolgáltatottá válik azáltal, hogy összeköti az agyát a számítógéppel, mert így sebezhetővé válik a földön kívüliekkel szemben. Jövőkép jövőkutatók szemével.

Saját agyába készül két igencsak tehetős amerikai mesterséges intelligencia-kutató olyan implantot ültetni, amelyek segítségével a mesterséges intelligenciákkal tudnának beszélgetni. Semmiféle hivatalos szerv nem engedélyezte ezt számukra, ám őket ez nem zavarja – írta meg a 24.hu.

A kezdeményezésekhez nevét adta még az amerikai Transzhumanista Párt elnökjelöltje Zoltan Istvan, aki magyar származású. Amennyiben a műtét sikeres lesz, a kutatók azokkal a mesterséges intelligenciákkal (AI, azaz artifical intelligence) tudnának közvetlenül kommunikálni, melyeket még csak most fejlesztenek a világ számos pontján – írja a The Mirror.

Mivel foglalkozik a transzhumanista mozgalom?

A h+ vagy H+ néven is ismert amerikai Transzhumanista Párt, illetve mozgalom azért küzd, hogy technológiai fejlesztéseken át tudjuk az ember fizikai és szellemi képességeit tovább fejleszteni. A párt elnökjelöltje, Zoltan Istvan, aki egyébként magyar származású, sci-fi író és futurológus, a The Mirror kérdésére elmondta: háromévnyi kemény kutatómunka után végre sikerült olyan orvosokat találni, akik az Amerikában tiltott műtétre vállalkoznak. A két vállalkozó AI kutató nevét természetesen nem árulta el, de annyi kiderült, hogy egyikük Kelet-Európában, másikuk pedig Hondurasban végezteti el a beavatkozást.

zoltanistvan2

Zoltan Istvan hisz benne, hogy a nők és a férfiak fizikai és szellemi képességeit a technológiai fejlesztéseken keresztül képesek vagyunk tovább fejleszteni | Fotó: Twitter

Milyen eredményre számítanak az AI kutatók?

Zoltan Istvan azt is elmondta, hogy a beavatkozással közelebb kerülnénk a telepátiához, hiszen a beültetett implantok által az agy hullámai összeköthetőek az AI-k tudatával, és ezáltal például egyszerű beszélgetések folytathatók le közöttük. Jövőbeli vágya pedig, hogy a mesterséges intelligenciákkal összekötve az ember a jövőben akár képes lehet arra, hogy például szeme helyére egy robot-szervet helyezzen el, ami kémiai és biológiai vizsgálatokat képes végrehajtani és értékelni.

Sőt, a magyar származású sci-fi író még azt a helyzetet is vázolja, hogy akár már 20-30 év múlva olyan szerves részét képzik majd az AI-k életünknek, hogy akár az agyunkról készült szkeneket felhasználva “lementhetjük” teljes személyiségünket egy online felületre.

Ellenérzések 1: felgyorsított, irányt tévesztett evolúció

Természetesen amellett, hogy a kutatásokat semmiféle hivatalos szerv nem engedélyezi, sokakból vált ki ellenérzést az implantok beültetésének ötlete. Például a politikatudós Francis Fukuyama szerint az egész transzhumanizmus a világ csaknem legveszélyesebb ötlete, hiszen így – a biotechnológia révén – nemcsak az emberi evolúció irányán, de sebességén is változtatunk, sőt az emberi természet átformálásával nagy veszélybe sodorhatjuk magunkat és a liberális demokráciát is.

Ellenérzések 2: a földön kívüliek átvehetik az irányítást az emberi faj felett

Más szemszögből ellenzi a kutatást David Icke, aki az egyik legmeghatározóbb figurája az összeesküvés elmélet gyártásnak. Szerinte a földön kívüli létforma kezére játszanak a kutatók akkor, ha embereket kötnek össze számítógépekkel – ezzel átadva az irányítást akár más fajok számára is.

Forrás: 24.hu | transhumanistparty.orgzoltanistvan.com | The Mirror