Lehet szép egy súlyosan gerincferdüléses lány? És egy végtag nélküli fiú? Egy videó, ami megváltoztathatja a szépségről alkotott képet

Kinek mi a szép? Ha megnézed ezt a videót, lehet, hogy örökre megváltozik a szépségről alkotott képed.

Nem szabad, hogy a médiában mindenütt jelen lévő tökéletes, photoshoppolt Adoniszok és Vénuszok legyenek azok, akikhez a saját szépségünket is mérjük, hiszen ezáltal csökken az önbecsülésünk, és elfelejtjük, hogy a maga módján mindenki szép.

“Mert hát ki az, aki tökéletes?”

Ezt a címet kapta annak a svájci Pro Infirmis nevű cégnek a reklámfilmje, ami végre megtörte a szinte már betegesnek számító hagyományokat, és forradalmian új kirakatbabákat tett számos ruházati üzlet kirakatába. A fogyatékosokat támogató cég a zürich-i pályaudvar közelében lévő butikok kirakatába olyan babákat helyezett el még 2013. decemberében, melyek nem a hagyományos, tökéletes külsejű szépségideált testesítik meg, hanem testi fogyatékkal élő, kerekesszékben ülő férfiak és nők alakjának mintájára készültek.

Két nő és három férfi állt modellt a kirakatbabák készítésekor: Jasmin Rechsteiner, a 2010-es fogyatékos szépségkirálynő (svájci Miss Handicap 2010), Nadja Schmid, bloggerina, valamint Alex Oberholzer, filmkritikus, Urs Kolly, sportoló és Erwin Aljukic, színművész. Az a közös bennük, hogy mindannyiójuk kóros gerincferdülésben szenved (scoliosis) vagy pedig a végtagjaik haltak el, illetve kórosan rövidek.

A filmet forgató, Pro Infirmis cégnek az igazgatótanácsának az egyik tagja így nyilatkozott a film apropója kapcsán:

“Életünk során sokszor csak ideálokat kergetünk, ahelyett, hogy elfogadnánk életünket olyannak, amilyen – a rengeteg sokszínűségével együtt. A Pro Infirmis vállalat azt szeretné, ha elérnénk, hogy a fogyatékkal élőket elfogadjuk olyannak, amilyenek, és ők is a társadalom szerves részét képezzék.”

Nézd meg a videót, ahol az is látszik, az utca embere hogyan fogadta a forradalmian új kirakatbabákat!

Forrás: huffingtonpost.com

O. M.