Kémikusok szerint mérgező gáz párolog Anglia leggazdagabb képzőművészének alkotásaiból

Az Anglia leggazdagabb képzőművészeként emlegetett, 76 milliárd forintos vagyonon ülő Damian Hirst néhány műve egy csapat kémikus szerint egyenesen megmérgezi az embert.

A sokak által csak gazembernek tartott, sokszor direkt rossz vagy unalmas, teljesen polgárpukkasztó műveket készítő brit férfi pár éve kerített egy csomó állati testet, belerakta őket egy nagy adag formalinba, majd kiállította “A halál fizikai lehetetlensége egy élő tudatában” címmel – volt köztük bárány és cápa is.

1693491849_0231a45bdf_z

A műalkotás napok alatt bejárta a világsajtót, s most kémikusok miatt lett ismét forró körülötte a levegő: a szakemberek ugyanis azt állítják, a mérgező formaldehid olyan mértékben párolog, hogy tízszerese a megengedett határértéknek. A szemet könnyezésre készteti, kaparja a torkot, az orrot, köhögést, zihálást, hányingert, bőrirritációt válthat ki.

Hirst és a bárány

Hirst és a bárány

Hirst közleményében ragaszkodott ahhoz, hogy alkotásai biztonságosan megtekinthetők, nem okoznak közegészségügyi problémát, a kémikusok pedig rosszul mértek. Az tény, hogy eddig senki sem jelentkezett, hogy Hirst formaldehides tetemei láttán a szimpla hányingernél és döbbenetnél több tünetet tapasztalt volna, az pedig nem a formaldehidtől volt.

Forrás: Iflscience