Romantikus dráma történetét őrzi India legnagyobb erődje

A világ legszebb erődei között tartják számon az India észak-nyugati  államának déli részén fekvő Chittorgarh erődöt. A 180 méter magas sziklás fennsíkon  elterülő építményt még a 7. században húzták fel, s azóta számos különleges esemény zajlott falai között.

xk8mwwotqz4ufq3x0uxt

Az egyik legismertebb és legszebb történet 1303-at idézi, amikor Allaudin Khilji vezér beleszerelmesedett az erődben lakó Padminibe, aki  Rana Ratan Singh uralkodó felesége volt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A szerelmes férfi megtámadta az erődöt, és már majdnem sikert aratott, amikor a legenda szerint Padmini üzenetet küldött neki. Ha magával viheti kísérőit, akkor felajánlja magát Rana Ratan Singh életének megkíméléséért cserébe. Igen ám, de a kíséret hétszáz harcos férfiből állt, akik mindent megtettek volna Padminiért.

Kilátás az erőd egyik tornyából

Kilátás az erőd egyik tornyából

Az ostromló épphogy megmenekült, de nem adta fel, és újra támadásba lendült. Mikor Rana Ratan Singh látta, hogy elvesztek, katonáival kilovagolt a biztos halálba, miközben a falak között Padmini és udvarhölgyei rituális öngyilkosságot követtek el, hogy ne lehessenek a támadóé. Így aztán Allaudin hiába vette be végül az erődöt, nem kapta meg, amit akart.

Padmani vízi kastélya

Padmani vízi kastélya

Az erődbe egyébként hét kapun át is be lehet jutni, 22 vízzel töltött várárka van, belül pedig pompás emlékműveket, templomokat, víztározókat találunk. A legszebb, kilenc emeletes tornyot vörös homokkóból és fehér márványból építtette Maharana Kumba rajput király 1440-ben.

Temple_de_Shanthinath Rajasthan-Chittore_Garh_09 Nyatapola_Temple_Stairs_with_Guardian_Statues,_Taumadhi_Tole_(5241412167)  ChittorgarhFortWaterReflection

Forrás: Historybuff, Wikipedia