6993 éves lett a világegyetem – Tudtad, hogy Kepler szerint Isten április végén teremtette a világot?

Minden társadalom más módszerrel adja meg saját időszámításának kezdetét. Na de milyen számolással és milyen vallásnak köszönhetően jött ki pont ez a szám?

Az ókori görögök még az első olimpiai játékoktól,  a Krisztus előtti 776. évtől számolták a világ napjait, míg a rómaiaknak a város alapítása számított mérföldkőnek: Rómát Kr.e. 754. április 21 -én alapították. A Közel-Keleten Kr.e. 312-311. év fordulója volt a kezdőpont, később a muzulmán világban Mohamed Medinába költözése, Kr.u. 600. július 16.volt mérvadó.

A világ nagy része Krisztus születése napját tartja fordulópontnak, az időszámítás kezdetének

Mivel senki sem tudhatja pontosan, hogy a világ mikor kezdődött, csak elméletek léteznek – azt, hogy a kereszténység időszámítását ennyire elfogadottnak tartjuk, az egyház évszázadokig tartó egyeduralmát és hatalmát jelzi.

Az ókori zsidók már az V. századra már pontos dátummal rendelkeztek a világ keletkezését illetően, a Bibliában fellelhető évszámok összesítése és értelmezése alapján úgy vélték, Isten Kr.e. 3761. október 6-án teremtette a világot. A bizánci tudósok ebbe nem nyugodtak bele, ők is kutattak, nekik  a Kr.e. 5509. szeptember 1. jött ki.

Johannes Kepler német matematikus és csillagász volt az, aki tudományos alapon, a Naprendszer modelljét is megalkotva számolta ki a keletkezés időpontját, ezt pedig 1596-ban közölte Mysterium Cosmographicum című művében. Kepler szerint világunk Kr. e. 4977. április 27-én 11 órakor született, így ünnepelhette a 6993. szülinapját.

kepler

Johannes Kepler (Fotó: Wikipedia)

Forrás: Inverse

via 24