Így rajzolta le a temetést egy autista kisfiú – Egy rajz, ami segít megérteni az autisták világát

Akinek nincs a közvetlen közelében autizmussal élő gyermek vagy felnőtt, nehezen érti meg, hogy miről szól az autizmus. Most egy kisfiú rajzán keresztül picit közelebb kerülhetünk az autisták világának megértéséhez – írta meg az Index.

Csongor felsorolja rajzán a szereplőket, azaz láthatjuk Anyát, Balázskát, Apát, Öcsit, valamint egy egeret, aki könnyeket iszik – hiszen a családtagok szomorúak, könnyeket hullatnak, “itatják az egereket”.

Tökéletesen mutatja meg a kívülállók számára az alkotás azt, amit bizony nagyon nehéz megérteni, hogy az autizmussal élők kommunikációs nehézségei többek között abból fakadnak, hogy hajlamosak mindent szó szerint értelmezni – a szavak konkrét jelentésétől elvonatkoztatni nem tudnak.

aut_tem

A gyászolók itatják az egereket – az autisták számára az elvont kifejezéseket szó szerinti értelmezik | Fotó: Facebook

Szinte észre sem vesszük, hogy a mindennapokban mennyi képes metaforát használunk, mint például a “halálra röhögöm magam”, vagy a “leugrok a boltba”, amik egy autista ember számára nemcsak érthetetlenek, de riasztóak, akár egyenesen félelmetesek lehetnek, hiszen nekik a nonverbális gesztusok zöme is értelmezhetetlen.

A Mosoly Otthon Alapítvány művészeti programjának vezetője, Tarr Hajnalka a Facebookon osztotta meg Csongor rajzát. Nagyon ritka, hogy ennyire tisztán és érthetően jelenjen meg az, hogy az autisták mennyire csak az elsődleges jelentéseket képesek megérteni.

Még több információ az autista művészekről: autistic art

Via: Index.hu