Látsz egy arcot kirajzolódni a képen? Akkor van egy nem túl jó hírünk

Ha véletlenszerűen felvillanó tárgyakban gyakorta látsz arcot, akkor az jelentheti azt, hogy egyfajta neurotikus személyiség vagy – állítja egy friss tanulmány.

Ahogyan a Brian Decoder beszámolt, a tokio-i NNT Communication Science Laboratory kutatói 166 egyetemistának adtak két általános pszichológiai tesztet, ami az öt legnagyobb személyiségjegyet és érzelmi hangulatot értékeli. Ezután minden részvevőnek ugyanazt a véletlenszerű pontokból álló mintát mutatták meg és megkérték őket, hogy mondják el és rajzolják le, milyen formákat látnak a pontokban.

arc

Azok, akik magasabb pontszámot értek el a pszichológiai teszt neurózis mutatóinál, inkább láttak arcokat a pontok mögött, mint állatot vagy növényt, emellett a nők inkább véltek tárgyakat látni ott, ahol nem voltak.

arc2

Ez egy példa a pareidolia nevű pszichológiai jelenségre, amely során mintákat érzékelünk random adatokkal – például állatokat látunk a felhőkben, vagy arcokat a Hold mintájában. Az emberek különösen érzékenyek az arcokra, vegyük csak például azokat, akik Jézust vélték felfedezni a pirítóson.

Forrás: mentalfloss.com | braindecoder.com | Wikipedia