Melyik az az állat, amelyik évente a legtöbb ember halálát okozza? A leghalálosabb ellenségünk egy parányi élőlény

Bill Gates blogján érdekes összeállítás jelent meg: bemutatta a 15 legveszélyesebb állatot a földön, s kiderült, hogy a szúnyog messze több bajt okoz, mint mondjuk a rettegett fehér cápa.

15. CÁPA

Az általunk ismert 370 cápafaj 80%-a egyáltalán nem veszélyes ránk nézve, amelyek pedig mégis, 100 esetből 85-ben nem ölik meg az áldozatot, “csak” megharapják. Mindeközben mi, emberek évente átlagosan 100 millió cápát ölünk meg, ők cserébe átlag 10-et közülünk.

greatwhite

14. FARKAS

A cápával holtversenyben évente átlagosan tíz ember esik áldozatul farkastámadásnak.

Forrás: Nathab.com

Forrás: Nathab.com

13-12. ELEFÁNT ÉS OROSZLÁN

Holtversenyben évente átlagosan 100 ember életét követelik elefánt- és oroszlántámadások. Arról, hogy mi emberek hányat ölünk meg agyarért, meg bőrért, most talán hallgassunk.

11. VÍZILÓ

Hiába eszik főként növényeket, a felbőszült víziló emberre is rátámad, és súlyos sebeket okoz. Ha elzárják előle a vízhez vezető utat, vagy veszélyben érzi a kicsinyeit, esetleg csak megzavarjuk, és rossz hangulatban van, nekünk annyi: évente ötszáz ember hal meg vízilótámadás miatt.

10.KROKODIL

Itt is ejthetnénk néhány szót a krokodilbőr cipőkről, meg a hímből nősténnyé váló krokodilokról, de a listánk szempontjából az érdekes, hogy az állatok évente átlag ezer embert ölnek meg.

9. GALANDFÉREG

Ez a kis nyavalyás élősködő kétszer annyi ember halálát okozza egy évben, mint a rettegett krokodil, és támadását is nehezebb észrevenni.

Forrás: Moar.lol

Forrás: Moar.lol

8. ORSÓFÉREG

A galandféreg egyik kedves ismerőse, aki évi 2500 ember haláláért felelős.

Forrás: Healthplusgide.info

Forrás: Healthplusgide.info

7. CSIGA

Míg hazánkban főként az éti csigákkal találkozni, akiket mi emberek szedünk össze és küldünk tányérokra, addig a világ távolabbi részein sok halálos csiga él. Leginkább a vízben élő fajok szedik áldozataikat, mérgük olyan erős, hogy percek alatt megöl egy embert, ellenszérumról pedig nem tudni. Évente akár 10.000 ember is áldozatul eshet a csigáknak, főleg a Földközi-tenger vidékén és Dél-Amerikában.

6. RABLÓPOLOSKA

Milyen kicsi, és milyen veszélyes! Csípése szinte minden esetben halálos, csak akkor nem, ha idejében felfedezik a csípést, és hosszú évekig gyógyszert adnak a betegnek. A rablópoloska által okozott Chagas-kór lázzal, duzzadt nyirokcsomókkal, fejfájással, nyelőcső és bélfal tágulással jár, és tízezrek halnak bele évente.

Forrás: Wikipedia

Forrás: Wikipedia

5. CECELÉGY

Ő is a tízezer felett gyilkolók soraiba tartozik, az álomkórt okozza.

Forrás: Flipboard

Forrás: Flipboard

4. KUTYA

Hány, de hány kutyát bántalmazunk, mi emberek! A helytelen tartásnak is köszönhetően rengeteg kutyatámadás történik szerte a világban, szám szerint 25.000, s az áldozatok jó része gyerek.

Forrás: Dogsaholic

Forrás: Dogsaholic

3. KÍGYÓ

Évente 50.000 ember haláláért felelősek.

2. AZ EMBER

Mi emberek évente átlagosan  475.000 “fajtársunkat” küldjük a másvilágra.

1. MOSZKITÓ

Szinte hihetetlen, de amilyen kicsi, éppen annyira veszélyes: a legtöbb betegséget a moszkitó terjeszti a maláriától kezdve a Zika-vírusig. Évente átlagosan 720.000 ember haláláért felelős, ezzel pedig messze ő a legveszélyesebb állat a világon.

mos2

Forrás: List25,