A világ valaha élt leggazdagabb embere egy afrikai király volt

Egy 700 évvel ezelőtt élő uralkodónak, Nyugat-Afrika néhai királyának, I. Mansa Musának akkora vagyona volt, hogy Bill Gates is csórónak tűnik mellette.

Az Independent még 2012-ben közölt egy toplistát a világ valaha élt leggazdagabb embereiről – az összeállítás során az inflációt is figyelembe vették. Érdekesség, hogy listáról már csak három ember él – köztük Bill Gates -, akinek a vagyona a valaha élt leggazdagabb emberhez képest szinte elhanyagolható.

Első helyen I. Mansa Musa, Mali királya végzett, ő a XIV. századi Afrikában uralkodott. Az 1331-ben elhunyt király vagyona 400 milliárd dollárt érne mai árfolyamon. A történelem leggazdagabb embere 1280-ban született, országa pedig a világ só és aranykészletének több mint a felét állította elő.  Musa birodalmának Ghána, Timbuktu és Mali is része volt, és az arany és sótkitermelés következtében eszméletlen mennyiségben áradt hozzájuk a pénz.

A király olyan gazdag volt, hogy amikor ellátogatott Egyiptomba, ott annyi aranyat költött, hogy az országban csökkent az arany értéke.

Musa a vagyon egy részét azért az országra is fordította, például pazar mecseteket épített, melyek közül sok még ma is áll. Musa végül 51 éves korában halt meg, de az általa felhalmozott vagyon sem bírta sokáig: két generációval később már vége volt, mivel az örökösök folyamatosan veszekedtek, és rengeteg pénz elment a háborúkra is.

mansamusa

I. Mansa Musa

A világ leggazdagabb embere 2016-ban: Bill Gates

Forbes aktuális, a világ leggazdagabb embereit felsorakoztató listája szerint 2016-ban a legvagyonosabbnak Bill Gates, a Microsoft alapítója és tulajdonosa számít a 75 milliárd dolláros vagyonával. Hátrébb csúszott a sorban a vele rendszeresen vetekedő Carlos Slim Helu mexikói üzletember a 74 millárd dollárral, a 3. legvagyonosabb pedig Warren Buffet 73 milliárd dollárral – ők hárman a valaha élt leggazdagabb emberek listáján is szerepelnek.

A világ leggazdagabbjainak listája pedig a következő:

2.  A Rotschild család
3. John D. Rockefeller, a valaha élt leggazdagabb amerikainak a vagyona 340 milliárd dollár volt.
4.: Andrew Carnegie
5.: Nikolaj Alexandrovics Romanov cár
6.: Mir Osman Ali Khan
7.: Hódító Vilmos
8.: Muammar Gaddafi
9.: Henry Ford
10.: Cornelius Vanderbilt
11.: Alan Rufus – Hódító Vilmos katonatársa
12.: Bill Gates – A leggazdagabb ma is élő ember 75 milliárd dollárral
13.: William de Warenne
14.: John Jacob Astor
15.: Arundel grófja, Richard Fitzalan
16.: John Gaunt, II. Richárd leszármazottja
17.: Stephen Girard
18.: Alexander Turney Stewart
19.: Henry, Lancaster hercege
20.: Friedrich Weyerhauser
21.: Jay Gould
22.: Carlos Slim Helu 
22.: Stephen van Rensselaer
23.: Marshall Field
24.: Sam Walton
25.: Warren Buffett

Forrás: Historybuff | Independent | Wikipédia