Létezik egy szuperbaktérium, ami képes felrobbantani önmagát

A Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium nemcsak súlyos, akár halálos kimenetelű betegségeket okoz, de ennél messzebb megy: öngyilkos merénylőként felrobbantja magát, még súlyosabb fertőzést okozva.

Amennyiben a baktérium észrevesz a közelében más mikroorganizmusokat, vegyi anyagok útján jelzéseket küld társainak, s együttesen egy pyocin nevű toxint kezdenek termelni, így igyekezvén megsemmisíteni a potenciális vetélytársakat. Ezután a baktériumok és a maradékok szorosan összezáró rétegekbe tömörülnek, gyógyszerellenálló biofilmréteget képezve. A kórokozónak ráadásul elég csupán hat másodperc, hogy normál sejtből szétrobbant, nehezen kezelhető massza legyen belőle.

explodingbacteria_1024

Van ellene megoldás

A tudósok pont ezt a robbanós trükköt használják fel a szuperbaktériumok ellen. Az E. coli olyan törzsét fejlesztették ki, amely észleli a Pseudomonas aeruginosa jelenlétét, majd ezután egy olyan méreganyagot termel, amely elpusztítja a szuperbaktériumot. A E. coli ellenségéhez hasonlóan fel is robban, és anyagát a környező területen szétteríti, így nő a hatásfoka. A kísérletben, ahol a különleges baktériumot egy Pseudomonas aeruginosa kultúrához adták, a mesterséges E.coli a célpontok 99 százalékát elpusztította, ezzel megelőzve a biofilm kialakulását.

Forrás: Sciencealert