Az 1920-as évek Amerikájának legszebb lánya élete utolsó 65 évét a pszichiátrián töltötte

Audrey Munson neve volt az Egyesült Államok aranykorának szimbóluma. Ő volt az első szupermodell, és az első színésznő, akit meztelenül lehetett látni egy hollywoodi filmben. Élete mégsem illett volna egyetlen mesébe sem…

Audrey_Munson

Az 1891-ben született,  tökéletes alakú, szimmetrikus arcú Audrey abban a korban vált sztárrá, amikor a férfiak még a nők bokájától is elszédültek. New York ma is tele van Audrey-val, több szobrot is készítettek róla, de Amerika más részein sem felejtették el sosem, vannak mozik, ahol még mindig vetítik azt a filmet, amiben meztelenül jelent meg.

Egy Audrey-szobor a sok közül

Egy Audrey-szobor a sok közül

Ennek ellenére Audrey nem volt üresfejű színésznőcske, sőt, valójában feminista elveket vallott. Egyrészt makacsul hitt abban, hogy testet nyomorító fűzők, magas sarkú cipők és hasonló praktikák nélkül is szép egy nő, másrészt hozzájárult a harchoz, hogy a nők is szavazati jogot kapjanak.

Audrey abban a híres meztelen jelenetben

Audrey abban a híres meztelen jelenetben

A lány élete azonban nem volt egy valódi amerikai álom. A karrierje akkor tört derékba, mikor a ház tulajdonosa, amiben anyjával élt, éltek, beleszeretett Audrey-ba. A lány nem viszonozta Dr. Walter Wilkins érzelmeit, ám a férfi nem adta fel. Bár nős volt, de ez nem akadályozta meg, hogy kitartó is legyen. Wilkins, hogy elvehesse a modellt, megölte a saját feleségét. Audrey ugyan nem keveredett gyanúba a gyilkosság kapcsán, de kihallgatták, a botrányról rengeteget cikkeztek, ez pedig véget vetett a lány karrierjének. Wilkinst bűnösnek találták és halálra ítélték, de ő a villamosszékbe jutás előtt felakasztotta magát a cellájában.

audrey2

Audrey egy évvel később kapott ugyan 27.500 dollárt azért, hogy szerepeljen egy, a saját életéről szóló filmben, de élete nem fordult jobbra, az 1920-as években nemigen talált munkát, ezért az anyja tartotta el. Karrierje derékba tört, és magánélete sem bővelkedett sikerekben, ezért 1922-ben megpróbálta megmérgezni magát. 1931-ben bírói döntés mondta ki, hogy pszichiátriai kezelésre szorul, innentől vált élete valóságos börtönné.

audrey

Audrey-nak jó hosszú élet jutott, 104 évig élt. 1996-ban halt meg, de öngyilkossági kísérlete miatt életéből hosszú évtizedeket a pszichiátrián töltött.  Halála napjáig, 65 éven át a Saint Lawrence kórházban élt.

Forrás: Thedailybeast, Wikipedia, Reganarts