Pár teáskanál is végzetes lehet a koffeinporból – Egy 18 éves fiú halt meg túladagolás miatt

A koffein a világ két legelterjedtebben használt pszichoaktív drogjának egyike  – a másik az alkohol. Miközben utóbbit csak 18 év felettiek vehetnek, és fogyasztását szabályozzák, addig kávét mindenki szerezhet, pedig a koffein masszív függőséghez vezethet, túladagolása pedig halálhoz.

A koffein segít felpörgetni egy álmos reggelen, vagy egy kibírhatatlan délutánon, képes fokozni az agy vérellátottságát, így több oxigénben dús vér áramlik az agyba, ami növeli az éberségi szintet, javítja a megfigyelőképességet és csökkenti az álmosságot. Hosszú távon azonban függőséget okoz, és ugyanúgy le kell szokni róla. Mivel sokan ártalmatlannak tartják, rengeteg koffeint visznek be üdítőitalokkal, kávéval, vagy koffeintablettákkal, külföldön koffeinporokkal.

Egy 18 éves fiatal fiú halt meg a túladagolt koffeinpor miatt

Koffeinpor okozhatta egy 18 éves amerikai fiatal, Logan Stiner halálát, ami akkora felháborodást okozott, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal, az FDA a koffeinpor kereskedelmi forgalmazásának betiltását fontolgatta. Az ok egyszerű: a színtiszta koffein kis adagban is halálos lehet, és két másik halálesetet is összefüggésbe hoztak vele.

Logan Stiner

Logan Stiner

Michael Bedford két kisanálnyitól halt meg

A 23 éves brit férfi egy buli hevében két teljes kiskanál koffeinport is megevett, hogy ébren maradjon. Nem tudta, hogy a halálos adagot sikerült bevinnie a szervezetébe, hiszen a két kiskanálnyi tiszta koffein nagyjából 70 doboznyi energiaitalnak felelt meg. Michael hamar rosszul lett, hányni kezdett, összefüggéstelenül kezdett beszélni, majd összeesett. Hiába vitték kórházba, már nem tudtak segíteni rajta. A porhoz bármelyik üzletben hozzá lehet jutni, de az interneten sem nehéz megrendelni.

Hogyan hat ránk a koffein?

A koffein stimulálja a szimpatikus idegrendszert, hosszú távon magas vérnyomást magas pulzusszámot, depressziót,  az arra érzékenyeknél harag-és félelemérzetet, idegességet, remegést, izgalmi állapotot, szapora illetve gyenge légzést, megváltozott fájdalomtűrő-képességet okoz. Az elvonási tünetek 4-5 óra múlva jelentkeznek, fejfájással, fáradtsággal, ingerlékenységgel, csökkent koncentrálóképességgel járnak. Hosszú idő után a rendszeres koffeinfogyasztást nem is lehet abbahagyni egyik napról a másikra, az adagot fokozatosan, kis mértékben kell csökkenteni hetekig.

Mennyi az elég?

Van, aki több csésze kávét, teát megihat rövid időn belül anélkül, hogy különösebb hatását érezné,  mások már egy adag után élénkebbek lesznek. Az egyéni érzékenység tehát döntő, de  az általánosan elfogadott táplálkozástani ajánlások szerint egy egészséges felnőtt ember számára a mérsékelt napi maximum koffeinmennyiség 300 mg.

Túladagolásról a 600 mg feletti bevitelnél beszélünk, ami napi hat csésze kávét jelent. 

Forrás: Iflscience, Loganstiner, NYDailynews