Egy gyönyörű kerékpárút, amelyet Van Gogh Csillagos éj című festménye ihletett

A sport és a képzőművészet csodálatos találkozása: ezt a bicikliutat Van Gogh Csillagos éj című festménye ihlette meg.

Egy magyar vállalkozó, Fébert István már feltalálta a világító útburkolati jelet, a Living Road-ot, ahogy arról már tavaly júliusban hírt adtunk. A holland művész, Daan Roosegaarde azonban továbbment a világító útburkolat funkcionalitásán, és egy csodálatos, több színben tündöklő, külön műalkotásnak is beillő installációt alkotott egy kerékpárúton, ezzel is megemlékezve Vincent Van Gogh halálának 125. évfordulójára.

vangogh

Az 1890. július 29-én, mindössze 37 évesen elhunyt festőművész családjának lakhelyét, Eindhoven városát köti össze a kerékpárút Nuenen városával, ahol Van Gogh a Krumplievők című festményét festette.

A filmben te is megcsodálhatod, ahogy a sötétség beálltával a kerékpárúton megjelennek a csillagok és talán maga a Tejút is.

Mindez pedig annak a napfényt hasznosító, környezetbarát technológiának köszönhető, amit az út burkolatának építésekor használtak fel. A film forgatásakor egyébként lezárták a kerékpárutat, ezzel magyarázható, hogy a film szereplői megengedhették maguknak, hogy a csillagok közt lebegjenek, pedig csak biciklizni indultak el.

O. M.