Tudtad? A katolikus egyház egyszer 20 évre betiltotta a villámhárítókat

Volt idő, amikor a katolikus egyház úgy tekintett Benjamin Franklin találmányára, mint olyan eszközre, ami megakadályozza Isten akaratának érvényesülését. Mert ha egyszer az van elrendelve, hogy valakibe belecsapjon a villám, akkor milyen jogon küzd ellene?

Franklin az 1750-es évek végén már használta a találmányt – amiről egyébként sokan vitatják, hogy ő volt-e az első ilyen ember, de minket most a katolikusok hozzáállása érdekel. Egy hosszú fémrúdon össze lehetett gyűjteni a légköri töltést, és azt veszély nélkül elvezetni az óceánba, vagy a földbe. Azt feltételeznénk, hogy nincs ebben semmi ártalmas. A katolikus egyház azonban nem így gondolta, mert akkoriban a villámcsapást Isten büntetésének tulajdonították. Aki pedig ezt elhárítja, az magát az akaratot bliccelte volna el, ami nem a megfelelő mértékű alázatról adott volna tanúbizonyságot. Tehát az egyház kerek-perec megtiltotta a villámhárító használatát híveinek, helyette az imádkozást ajánlották, mint egyedüli lehetőséget, illetve azt, hogy húzódjanak a vihar elől egy épületbe, ami lehetőleg ne a templom legyen – ami ugye a legmagasabb épület volt a környéken.

Húsz év kellett nekik

Az egyház húsz éven át tartotta magát ahhoz, hogy a villámhárító gonosz emberi találmány, ám 1769. augusztus 18-án villám csapott egy észak-olaszországi város, Brescia bástyájába, az ott tárolt puskapor felrobbant, a város egyhatoda pedig teljesen elpusztult. Ezek után a katolikus egyház visszavonta a villámhárítóval kapcsolatos tanait.

Mivel az egyház a vasút (a sínek a pokolba vezetnek) feltalálását is nagyon idegesen viselte, és 1831-ben pápai rendelettel tiltotta be a gázvilágításta Pápai Állam területén – hogy majd az Úr eldönti, mikor legyen sötét, és világos, ezt a döntést pedig mi, gyarló emberek nem vehetjük ki a kezéből – , hálát adhatunk az égnek,  hogy akkoriban még nem volt zebra, meg autók, mert ugyanezen érvelés mellett minden, a veszélyt az ember útjából elhárító eszközt betilthattak volna, manapság pedig ebből elég sok van.

Forrás: Britannica, Miltontimmons

via Index