Voltak idők, mikor a kis trónörökösök mellé szerződtettek egy hivatásos bűnbakot – A történelem legrosszabb munkái

Ha belegondolunk, hogy a holttestek mumifikálása vagy a hullakereskedelem is valakinek a munkája volt a múltban, biztosan elkezdjük saját állásunkat picit jobban megbecsülni. Lássunk néhányat a történelem legrosszabb munkái közül.

Egyiptomi holttest-mumifikálók

Akár több hetet is eltöltöttek az ókori egyiptomi papok a hullák körül, mire minden belső szervet kivettek, megmostak. Még az agyat is eltávolították az orron át. Állítólag a helyi közösségek gyakran kiközösítették a mumifikálással foglalkozókat.

Étel előkóstoló

Az ételmérgezés évezredeken keresztül jelentett veszélyt a rangos emberekre, így élőkóstolókat tartottak. Adolf Hitler például fiatal nőket alkalmazott kóstolásra, akik beszámolóik alapján annyira örültek egy-egy túlélt kóstolás után, hogy rendre könnyekben törtek ki.

Hullakereskedő

Az orvostanhallgatóknak századokon keresztül csak úgy volt lehetőségük az emberi test tanulmányozására, hogy szereztek holttesteket, és ezért az 1800-as évektől már fizetni is hajlandóak voltak. A hullakereskedők képesek voltak akár friss sírokat is felásni az eladás reményében.

Piócagyűjtő

Sajnos gyakori fertőzéssel és nagy vérveszteséggel járt a piócagyűjtés munkaköre, mely során a dolgozó mezítláb sétált mocsarakba, és lábán vitte haza a vérszívókat.

Királyok szolgája

A Tudor-kor dokumentumai szerint a király szolgálóinak munkakörébe tartozott, hogy segítsék az uralkodót biológiai szükségletei elvégzésében és a mosakodásban, így például volt, akinek a fenéktörlés jutott.

Ruhatisztító Rómában

A tóga fehéren tartásához bizony forró emberi vizeletet is felhasználtak mosáskor, méghozzá a nyilvános vödrökben összegyűjtött pisi felhasználásával.

Ágyús segédek

Sokszor előfordult például az amerikai polgárháborúban, hogy a segéd rossz robbanószert tett az ágyúba, így életét vesztette.

Borbély a középkorban

Nemcsak a haj- és szakállvágásban kellett otthonosan mozogni a borbélynak a középkori Európában, hanem kivéreztetés, foghúzás és olykor amputálás terén is.

Csatornavadászat

A viktoriánus Angliában volt, aki azzal kereste kenyerét, hogy a csatornákból összeszedett ékszereket, pénzeket, ruhákat, egyebeket értékesítette. Ez nemcsak a szag miatt volt rettenetes munka, de az omlás- és vaddisznóveszély is fennállt.

Hercegi bűnbak

Fontosnak tartották az angol királyi családban, hogy a hercegekkel együtt neveljenek egy másik gyermeket is, akivel szoros barátságot köt a jövendőbeli uralkodó. Hogy miért volt erre szükség? A kis trónörökösre ugyanis csak az édesapja, a király emelhetett kezet, és hiába rosszalkodott, nem tudták megbüntetni. Ezért vettek fel a herceg mellé a nevelők egy bűnbaknak használt gyermeket, mert bíztak abban, hogyha komoly kötődés alakul ki a két gyerek között, akkor a bűnbak gyermek szenvedése  – amikor a trónörökös helyett viselte el a verést – arra készteti majd a királyi gyermeket, hogy ne kövesse el még egyszer ugyanazt a hibát.

Forrás: historyextra.com
via: szeretlekmagyarorszag.hu