A tűző napon hagyták másfél hónapos babájukat – Nem mennek börtönbe

Ügyvédjük szerint a tanúk dramatizálták túl a helyzetet annál a tavaly júliusban történt esetnél, amikor a szülők másfél hónapos kisbabájukat a tűző napon hagyták az egyik Bécsi úti bevásárlóközpont parkolójában – első fokon felfüggesztett börtönt kapott az S. házaspár.

Nyolcszor riasztott a telefon, míg vásároltak

A főiskolát végzett, jól kereső grafikus édesapa és művelődésszervező, hittanár édesanya hét gyermeket nevel. Amikor az eset történt, akkor az egyik nagyobb fiú, valamint a szóban forgó hathetes baba volt velük. Elmondásuk szerint a nagyobb gyermeknek vásároltak nadrágot, és olyan helyen álltak meg az autóval, ahol arra rá lehetett látni, az ablakot pedig kicsit lehúzva hagyták. Egy mobiltelefonos applikáció segítségével szándékozták figyelni az autóban alvó gyermeket, ám mire észrevették a – nyolcadik – telefonos riasztást, már a mentők és a rendőrök is az autónál voltak. A szülők szerint a kisbaba körülbelül 20 percet tölthetett az autóban egyedül, mert a 45 perces vásárlás alatt az apja egyszer kiment megnézni.

A tanúk nem merték betörni az ablakot – a baba szerencsére megmenekült

A mentőket riasztó házaspár a bíróságon elmesélte, hogy érkezésükkor lettek figyelmesek a gyermek sírására, de nem gondolták, hogy a síró baba felügyelet nélkül van, ezért be is mentek vásárolni. Azonban miután még a bevásárlás után is hallották a sírást, keresni kezdték az hang forrását, ekkor találtak rá az autóban egyedül hagyott gyermekre. A napon álló járműben meglátva a csecsemőt intézkedni próbáltak, de félve a büntetéstől az ablakot betörni nem merték, megpróbálták lefeszíteni azt, és közben hívták a mentőket.

A kiérkező mentők 37,5 fokos testhőmérsékletet mértek a babánál, az a normál tartomány felső határa, az árnyékmentes helyen álló autóban pedig 28-31 fok volt. Az anya megérkezése és szoptatás után a csecsemő megnyugodott.

Nem kapnak börtönbüntetést

Az óbudai tárgyalóteremben történtek során az ügyész maga sem kívánta ténylegesen börtönbe küldeni a szülőket, hiszen nem az a céljuk – fogalmazott -, hogy ellehetetlenítsék a szülők hét gyermekének életét, és elvegyék tőlük a szüleik idejét és anyagi forrásokat. Ezért sem letöltendő börtönbüntetés sem közmunka nem jött szóba. Végül társtettesként elkövetett kiskorú veszélyeztetésében mondta ki a párt bűnösnek a bíróság, amiért 1 év 6 hónap börtönbüntetést kaptak 3 évre felfüggesztve. Az ítélet nem jogerős.

Forrás: Index.hu