Íme a király, aki újszülötteket száműzött egy szigetre, hogy meglelje az ősi, istenadta nyelvét az emberiségnek

1493-ban a művelt, tudományokban és irodalomban egyaránt otthonosan mozgó, olvasott, igazi reneszánsz embernek tartott skót király, IV. Jakab nagyon furcsa kísérletet hajtott végre Inchkeith szigetén.

A király nemcsak szerette a tudományokat, az irodalmat, de nagy összegekkel támogatta is. Ő maga fogászatot és sebészetet tanult, alkimistákat és patikusokat bízott meg azzal, hogy kísérletezzenek a felügyelete alatt. Jakabot mégis a nyelv érdekelte minden tudomány közül a leginkább, a skót és az angol nyelven kívül beszélt németül, latinul, franciául,  olaszul, spanyolul, ismerte a flamand nyelvet is. Kísérletező kedve és a nyelvtudás alakulásának ismerni vágyása vezetett az 1493-as, egyébként borzalmas kísérletéhez.

Két újszülött gyereket küldött az elhagyatott szigetre egy süketnéma nővel

A cél az volt, hogy megfigyelje, ahogy a nő neveli a gyerekeket, illetve azt, hogy a cseperedő apróságok milyen nyelven szólalnak meg – ha egyáltalán, azaz van-e szerzett nyelvük, vagy minden a nevelésen múlik. Úgy gondolta, hogy ha a gyerekek valamilyen  nyelvet így is használnak majd, akkor az lehet az Istentől kapott, egyetemes nyelve az emberiségnek. Sajnos az eredményekről nincsenek feljegyzések, így csak találgatni tudunk, meddig folytatódott, és milyen eredménnyel zárult – annyit biztosan tudunk, hogy Jakab 1513-ban halt meg.

IV. Jakab skór király

IV. Jakab skót király

A történelemben nem  IV. Jakab király volt az első, aki a nyelv kialakulását kutatta

A legrégibb ezirányú feljegyzés Hérodotosztól származik, aki beszámolt egy egyiptomi fáraóról, aki két újszülöttet neveltetett egy süketnéma pásztorral birodalma elszigetelt részén. II. Frigyes német-római császár is megpróbált teljesen hang nélkül felneveltetni gyerekeket, majd azon bosszankodott, hogy hiába fáradt, mert a tapsolás, az örvendezés jelei-hangjai csak kitörtek. A 16. században az indiai Akbar nevű uralkodó is hasonlóan kísérletezett, és azt tapasztalta, hogy a némaságban nevelkedett gyerekből néma felnőtt lett, aki öregkorára sem tanult meg beszélni.

Forrás: Mentalfloss