Tudtad? Létezik egy titkos kis apartman az Eiffel-torony tetején

Amikor Gustave Eiffel megtervezte az Eiffel-tornyot, nemcsak a nagyközönség számára alkotott egy kilátást a magasból, hanem saját maga számára is létrehozott egy titkos apartmanlakást a felhők között.

Az Atlas Obscura szerint, a pici apartman 1000 láb magasan helyezkedik el a torony tetején, ahonnan Eiffel madártávlatból csodálhatta meg az 1890-es Párizs látképét. Az Independent pedig azt írja, az alkotó kitapétázta, berendezte bútorokkal a lakást, sőt olajfestményekkel és egy nagy zongorával dobta fel, a szomszédos kis szobában pedig egy kis laboratóriumot alakított ki, ahonnan meteorológia megfigyeléseket lehetett végezni.

Bár az elit nagyon szerette volna kibérelni a titokzatos lakást, Eiffel inkább az olyan illusztris vendégek fogadására használta a helyet, mint például Thomas Edison – aki ajándékba egy fonográffal lepte meg az építő mérnököt -, vagy szimplán csak elmélkedett a csendes magas-lakban.

Jill Jones Eiffel tornya című 2010-es könyvében így ír a madárlak hangulatáról:

“A vendégek sötét bársonykanapén foglaltak helyet, a körben elhelyezett fotók, rajzok és festmények meleg sárga színű falon foglalták el helyüket.  Még egy zongorája is van fent Eiffel-nek, amin Gounoud, a Faust zeneszerzője nyolcvan éves kora ellenére gyönyörűen játszott. Magasan Párizs felett Gounoud játéka messze szállt, a vendégek pedig cigarettáztak és brandy-t fogyasztottak, miközben énekeltek és beszélgettek” – jegyezte meg Edison.

A titkos apartman sokáig zárva volt a nyilvánosság előtt, ám 2015 májusában a Condé Nast Traveler bejelentette, hogy megnyitja a látogatók előtt. Igaz, éjszakára nem lehet maradni, de látogatható a lakás, ahol az eredeti berendezésben elevenedik meg Eiffel és Edison életnagyságú mása, ezzel együtt beleszagolhatunk a titokzatos rejtekhely miliőjébe.

Forrás: mentalfloss.com | independent.co.uk | atlasobscura.com