Agyhalott embereket akarnak “feléleszteni” – Jó ötlet ez?

Egy amerikai biotechnológiai vállalat Reanima nevű projektje keretében 20 beteget hoznának vissza az agyhalál állapotából különböző stimulánsok alkalmazásával. Túl azon, hogy a sikerre semmi garancia nincs, az eljárás etikailag is megkérdőjelezhető.

De hogyan csinálnák?

Az idegrendszerre úgy tekintenének, akár egy lefagyott operációs rendszerre, és többféle terápia kombinálásával újraindítanák. Többek között őssejteket juttatnának az agyba, hogy regenerálják a pusztuló idegsejteket, peptideket a gerincvelőbe, és bevetnének mindenféle idegstimulációs technikákat, amiket eddig kómában fekvő betegeken alkalmaztak.

A gondok az agyhalál meghatározásával kezdődnek

Ha a beteg állapota visszafordítható, akkor igazából nem is lehetett igazán agyhalott – a halál valami véglegeset jelent. Korábban a légzés és a pulzus hiányát halálnak tekintették, de az újabb kori kutatásoknak köszönhetően már tudjuk, hogy ezek hiánya még nem jelent biztosan halált. Elképzelhető, hogy  – mivel közel sem tudunk mindent az agy működéséről – az agyhalált is halálnak minősítjük egészen addig, míg egy új módszer vagy tudós meg nem állapítja, hogy tévedünk.

Ha pedig – tegyük fel – az agyhalottnak nyilvánított emberek egy része valójában nem is agyhalott, akkor súlyos károkat is okozhatunk a kísérletezgetéssel, arról nem is beszélve, hogy hogyan kérhetnénk a betegek beleegyezését az eljárásba.

Az is kérdéses, mi történik akkor, ha valakit vissza tudnak hozni az agyhalálból, de agyának csak néhány része működik, például elveszti az emlékezetét, vagy bizonyos képességeit. Egy új agy azonban új személyiséget is jelent?

Forrás: Iflscience