Tudtad, hogy a vágástól nem, de a melegben jobban nő? Érdekességek a hajról, amikről eddig nem hallottál

Tudtad például, hogy a leggyorsabban növekvő szövet a szervezetben a csontvelő, de a második helyen már a haj, és a szőr áll?

A világon a leggyakoribb természetes hajszín a fekete, a legritkább pedig a vörös.

A vörös hajú embereknek van a legkevesebb hajuk, míg a legtöbb hajszáluk a szőkéknek van.

szoke

Egy átlagembernek körülbelül 100.000- 150.000 hajszála van a fején. Szőrtüszőből ennél jóval többet kaptunk, 4,9 millió található belőle testünkön.

Hajunk magzatkorunkban, a 6. terhességi héten kezd el kifejlődni. Egy átlagos gyerekhajszál 100-150 grammnyi súlyt is elbír. Egy átlagos felnőtt hajszál mintegy 3 kilogrammot bír el.

Átlagosan 0,07 milliméter egy hajszál vastagsága. Ha mindegyik hajszálunkat egymás mellé helyeznénk, egy körülbelül 7 méter széles szőnyeget kapnánk.

Egy átlagos hajszál körülbelül 7 évet él, a növekedési fázis  a nőknél 4-6 évig tart, majd 2-4 hetes átmeneti időszak után a hajszál pár hónap múlva kihullik. A növekedési fázisban a hajszál naponta átlagosan 0,3 millimétert nő.

A közhiedelemmel ellentétben, a hajvágástól nem nő intenzívebben a hajunk. A melegben viszont gyorsabban nőnek hajszálaink.

A hajszál olyan rugalmas, hogy nedvesen 70 százalékos nyújtás után szakad csak el, és annyira ellenálló, hogy 10.000 éves sírokból is épen kerül elő.

A haj a következő elemekből áll: szén (50%), oxigén (21%) nitrogén (17%), hidrogén (6%), kén (5%)  A sötétebb hajban több a szén.

A csontvelő után a haj a második leggyorsabban növekvő szövetünk, hiszen minden nap 0,35 millimétert nő. Ez azt jelenti, hogy hajunk egy hónap alatt körülbelül 1 centiméterrel lesz hosszabb.

Minden hajszálnak van saját izomzata, idegszála és vérellátása. Azért alakul ki libabőr, mert a haj/szőrszálak idege összehúzódik, s emiatt megemelkedik maga a szőr.

A kemoterápia miatti hajvesztés oka az, hogy a szervezetbe juttatott anyagok kiiktatják a hajtüszők gyorsan szaporodó sejtjeit. Egyébként egy szál hajunkból egészen sok információ kinyerhető, drogok, orvosságok nyomai is felfedezhetők benne, ahogy vitaminok és ásványi anyagok is.

Tudósok rájöttek, hogy a magasabb IQ-val rendelkező emberek hajában jóval több cink és réz található.

Egy-egy hajszínhez az emberek különböző tulajdonságokat társítanak. A szőkéket kacérnak és vidámnak, a barnákat komolynak és okosnak, a vörös hajúakat szenvedélyesnek és erősnek gondolják.

2.jpg

Forrás: Stylecaster, Rabahairstudio