15 évnyi börtönre ítélhetnek egy nőt egyetlen szóért a Facebookon

Patnaree Chankij egy 40 éves takarítónő annyit tett, hogy a Facebookon egy, a monarchiát bíráló bejegyzéshez odaírta azt, hogy “ja”. Most börtön vár rá, nem is kevés.

Ez a “ja”, azaz helyeslés egy ilyen témánál Thaiföld jelenlegi törvényei szerint felségsértésnek minősül, aminek büntetése akár 15 év börtön is lehet. A dolog azért kezd bonyolult lenni, mert  Patnaree Chankij egyik gyermeke egy külföldön élő thai politikai aktivista, aki nemzetközi botrányt csinált az ügyből. Azt állítja, anyját csak azért börtönözték be, hogy őt megfélemlítsék, megzsarolják.

thailand_5_6_16

Ezt akár el is lehet képzelni a 2014 óta hatalmon lévő katonai juntáról, ami irányítja Thaiföldet, és amely az online felségsértésről is törvényt hozott. Eszerint minden, a királyi családot sértő bejegyzés lájkolása, megosztása, vagy egyetértő kommentelése komoly büntetést von maga után.

Csak eddig 60 embert ítéltek el ezek miatt, a legnagyobb port tavaly egy politikai aktivista kavarta, aki csak azért kapott 30 év börtönt, mert beiismerte tettét, és a bíróságon megbánást mutatott, így az eredeti hatvan évnyi börtönbüntetést csupa szívjóságból és kegyelemből a felére csökkentették. Hogy Patnaree Chankij sorsa mi lesz, még kérdéses.

Forrás: Index | Foxnews