Tapadókorongos száj tűhegyes fogakkal: Ingola rémisztgeti az angolokat

Az akár 1 méteresre is megnövő ingola egy olyan állat, amellyel még rémálmainkban sem szeretnénk összefutni: szája egy hatalmas korong, benne hegyes és pengeéles fogakkal.

Az ingola rátapad az áldozatára, és kiszívja annak vérét, illetve testnedveit, a halakat elpusztítja, az embereken pedig fájdalmas sebeket ejthet. Az amerikaiak mellett a britek is régóta küzdenek az állattal, irtják is, mégis mindig visszatér.

b9412317-07ef-427b-9531-ec4888e30017-2060x1236

Az ingolák egyébként eredetileg az Atlanti-óceánban őshonosak, de a hajózási csatornákon eljutottak különböző tavakhoz, s ott megtelepedtek.

Az őshonos állatokat megtizedelik, így a vadvédelmi hatóságok gyakran vetnek be ellenük mérgeket. Az 1950-es évek végétől az ingola állományának 90 százalékát kipusztították, de az ingola gyorsan szaporodik, s most épp a briteket “fenyegeti”.

Magyarországon is van ingola

A dinoszauruszokat is megszégyenítően régen, 360 millió évvel ezelőtt kialakult, s nagyjából azóta változatlan életmódú ingolafélék a trópusokat leszámítva világszerte elterjedtek. A Kárpát-medencében a dunai ingola és a tiszai ingola ismert, de csak kevesen vannak, és nem okoznak gondokat.

Forrás: Independent, Guardian